mus czekoladowy bez śmietany

Mus czekoladowy bez śmietany

Dzisiaj w oderwaniu od zimowej aury za oknem i przy okazji wspominek lata pyszny, letni deser- mus czekoladowy bez śmietany z malinami. Słodycz tego przysmaku pozwoli przenieść się spowrotem do najcieplejszych dni mijającego roku. My postanowiliśmy podać go w miseczce przygotowanej samodzielnie z kokosa ;). 

Składniki na 2 miseczki:

  1. 3 jaja
  2. 3 łyżki cukru
  3. tabliczka czekolady, najlepiej gorzkiej lub pół na pół z mleczną
  4. mrożone maliny

Sposób wykonania:

  1. Jajka parzymy lejąc na nie wrzątek przez 5 sekund. Rozdzielamy żółtka od białek.
  2. Tabliczkę czekolady roztapiamy na kąpieli wodnej.
  3. Ubijamy pianę z żółtek tak, aby była bardzo bardzo sztywna.
  4. Do roztopionej, ostudzonej czekolady dodajemy żółtka. 
  5. Masę czekoladową dodajemy do piany z białek i bardzo krótko ale do uzyskania jednolitej masy mieszamy. 
  6. Wlewamy do miseczek i od góry wciskamy maliny. Chłodzić całą noc ale im więcej malin dodamy tym krócej musi spędzić w lodówce.

Koszt wykonania:
Około 7 złotych, maksymalnie 10 za całość, zależnie od tego ile malin zdecydujemy się dodać 🙂

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna miseczka to 484kcal a w tym: 14.2g białka, 24.8g tłuszczu, 48.9g węglowodanów i 2.4g błonnika.

Czas przygotowania:
5 minut plus cała noc chłodzenia w lodówce


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.