Dzisiaj w oderwaniu od zimowej aury za oknem i przy okazji wspominek lata pyszny, letni deser- mus czekoladowy bez śmietany z malinami. Słodycz tego przysmaku pozwoli przenieść się spowrotem do najcieplejszych dni mijającego roku. My postanowiliśmy podać go w miseczce przygotowanej samodzielnie z kokosa ;).
Składniki na 2 miseczki:
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- tabliczka czekolady, najlepiej gorzkiej lub pół na pół z mleczną
- mrożone maliny
Sposób wykonania:
- Jajka parzymy lejąc na nie wrzątek przez 5 sekund. Rozdzielamy żółtka od białek.
- Tabliczkę czekolady roztapiamy na kąpieli wodnej.
- Ubijamy pianę z żółtek tak, aby była bardzo bardzo sztywna.
- Do roztopionej, ostudzonej czekolady dodajemy żółtka.
- Masę czekoladową dodajemy do piany z białek i bardzo krótko ale do uzyskania jednolitej masy mieszamy.
- Wlewamy do miseczek i od góry wciskamy maliny. Chłodzić całą noc ale im więcej malin dodamy tym krócej musi spędzić w lodówce.
Koszt wykonania:
Około 7 złotych, maksymalnie 10 za całość, zależnie od tego ile malin zdecydujemy się dodać 🙂
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna miseczka to 484kcal a w tym: 14.2g białka, 24.8g tłuszczu, 48.9g węglowodanów i 2.4g błonnika.
Czas przygotowania:
5 minut plus cała noc chłodzenia w lodówce