Każde miasto ma swoje danie. No prawie, bo kto z Was jest w stanie wymienić typowe danie Gdyni czy Gdańska? Kraków słynie z obwarzanków, my przychodzimy z propozycją podania, w sposób godny królewskiego miasta. Zapraszamy!
Składniki na 1 kanapkę:
- Obwarzanek, najlepiej z serem (możecie przygotować na bazie tego przepisu, jeśli akurat nie macie dostępu do gotowego)
- 2 plastry sera
- 5 plasterków krakowskiej suchej lub, odpowiednio mniej, innej wędliny
- 1 garść rukoli
- 1/2 pomidora
Sposób przygotowania:
- Pomidor kroimy na grube plastry, podobnie krakowską i ser jeśli mamy w postaci bloczku.
- Obwarzanka kroimy na pół i układamy na obu połówkach najpierw wędlinę, a później ser i pieczemy około 3 minut (do roztopienia sera) w 180°C.
- Wyciągamy obwarzanka i układamy na nim najpierw pomidora, później rukolę. Składamy obie połówki. Smacznego!
Koszt wykonania:
3-4 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 kanapka zawiera 353kcal, w tym: 22g.2 białka, 11.7g tłuszczów, 40g węglowodanów, 3g błonnika
Czas przygotowania:
około 5 minut