Ostatnio na naszym blogu pojawił się przepis na pesto z bazylii, czas więc na kolejny przepis, tym razem na to, jak je wykorzystać. Omlet z pesto i pomidorami to idealny pomysł na śniadanie, lub szybki obiad. Przyznam się szczerze, że to mój pierwszy omlet, jaki w życiu zrobiłam, więc weźcie poprawkę na jego wygląd na zdjęciu. Mimo to, w smaku wyszedł pyszny! Zapraszam do spróbowania 🙂
Składniki na 1 omlet:
- 2 duże lub 3 mniejsze jajka
- 3 łyżeczki pesto (tutaj przepis na nasze domowe pesto z bazylii)
- pół łyżki masła
- 2 łyżeczki tartego parmezanu (lub innego sera)
- garść pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Wbijamy jajka do miseczki, dodajemy pesto, sól oraz pieprz, dokładnie roztrzepujemy.
- Na patelni rozpuszczamy masełko. Kroimy pomidorki na trzy części, wrzucamy na patelnię. Podsmażamy na średnim ogniu około 2 minuty.
- Zmniejszamy ogień na mały i zostawiamy taki już do końca przygotowania omletu. Wylewamy zawartość miseczki na patelnię. Czekamy ok. 7 minut, jednak obserwujcie omlet, bo każda kuchenka jest inna. U mnie zajęło ok. 7 minut, aż dół był całkiem ścięty, a góra prawie. Na ostatnie 2 minuty, posypcie górę parmezanem.
- Teraz krok najtrudniejszy, czyli obrót omletu. Jeśli macie wprawę, to nie sprawi wam to większego problemu, jednak ja robiłam omlet pierwszy raz, więc mój sposób jest dość skomplikowany i wymyślny. Omlet delikatnie zsunęłam z patelni na talerz. Następnie przyłożyłam patelnię w taki sposób, żeby zakryła talerz. Jedną ręką trzymałam talerz od spodu, a drugą w rękawicy trzymałam górę patelni. Energicznie obróciłam tak, aby omlet znalazł się z powrotem na patelni.
- Kolejne 2 minuty smażymy na małym ogniu, a następnie zsuwamy go na talerz i gotowe! Smacznego.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Omlet zawiera 522 kcal, w tym: 24.8 g białka, 44,2 g tłuszczów, 5,1 g węglowodanów, 2,9 g błonnika
Czas przygotowania:
15 minut
1 Comment