omlet z pesto i pomidorami

Omlet z pesto i pomidorami

Ostatnio na naszym blogu pojawił się przepis na pesto z bazylii, czas więc na kolejny przepis, tym razem na to, jak je wykorzystać. Omlet z pesto i pomidorami to idealny pomysł na śniadanie, lub szybki obiad. Przyznam się szczerze, że to mój pierwszy omlet, jaki w życiu zrobiłam, więc weźcie poprawkę na jego wygląd na zdjęciu. Mimo to, w smaku wyszedł pyszny! Zapraszam do spróbowania 🙂

Składniki na 1 omlet:

  1. 2 duże lub 3 mniejsze jajka
  2. 3 łyżeczki pesto (tutaj przepis na nasze domowe pesto z bazylii)
  3. pół łyżki masła
  4. 2 łyżeczki tartego parmezanu (lub innego sera)
  5. garść pomidorków koktajlowych
  6. sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Wbijamy jajka do miseczki, dodajemy pesto, sól oraz pieprz, dokładnie roztrzepujemy.
  2. Na patelni rozpuszczamy masełko. Kroimy pomidorki na trzy części, wrzucamy na patelnię. Podsmażamy na średnim ogniu około 2 minuty.
  3. Zmniejszamy ogień na mały i zostawiamy taki już do końca przygotowania omletu. Wylewamy zawartość miseczki na patelnię. Czekamy ok. 7 minut, jednak obserwujcie omlet, bo każda kuchenka jest inna. U mnie zajęło ok. 7 minut, aż dół był całkiem ścięty, a góra prawie. Na ostatnie 2 minuty, posypcie górę parmezanem.
  4. Teraz krok najtrudniejszy, czyli obrót omletu. Jeśli macie wprawę, to nie sprawi wam to większego problemu, jednak ja robiłam omlet pierwszy raz, więc mój sposób jest dość skomplikowany i wymyślny. Omlet delikatnie zsunęłam z patelni na talerz. Następnie przyłożyłam patelnię w taki sposób, żeby zakryła talerz. Jedną ręką trzymałam talerz od spodu, a drugą w rękawicy trzymałam górę patelni. Energicznie obróciłam tak, aby omlet znalazł się z powrotem na patelni.
  5. Kolejne 2 minuty smażymy na małym ogniu, a następnie zsuwamy go na talerz i gotowe! Smacznego.

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Omlet zawiera 522 kcal, w tym: 24.8 g białka, 44,2 g tłuszczów, 5,1 g węglowodanów, 2,9 g błonnika

Czas przygotowania:
15 minut


1 thought on “Omlet z pesto i pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.