panna cotta

Panna cotta

Prawdopodobnie najprostszy przepis kuchni włoskiej. Prosty i pyszny deser – panna cotta – już dziś może być na waszym stole! Przepis jest banalnie prosty, a jego efekt z pewnością zachwyci waszych gości!

Składniki na 3 porcje:

  1. 250 ml mleka
  2. 250 ml śmietanki 30%
  3. 4 łyżeczki żelatyny
  4. 80 g cukru
  5. maliny do przyozdobienia

Sposób wykonania:

  1. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody.
  2. Mleko razem ze śmietanką podgrzewamy na ogniu. Ważne jest, aby nie ugotować mikstury a kiedy zacznie wrzeć tylko dodać cukier i żelatynę i zamieszać do rozmieszania.
  3. Powstałą masę wlewamy do filiżanek lub małych miseczek. Chłodzimy przez około 2-3 godziny.
  4. Maliny blendujemy na mus.
  5. Filiżanki z gotowym deserem przez sekundę parzymy we wrzątku dzięki czemu lepiej wyskoczą z formy.
  6. Polewamy musem. Włoska panna cotta gotowa!

Koszt wykonania:
Około 5 złotych

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna z trzech porcji zawiera: 393 kcal w tym 4.7 g białka, 26.7 g tłuszczu, 33.3 g węglowodanów i 0 g błonnika.

Czas przygotowania:
5 minut plus trzy godziny na stężenie

Szukacie pomysłu na inny deser? Polecamy wam nasz przepis na fondant czekoladowy!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.