papryka faszerowana kurczakiem

Papryka faszerowana kurczakiem

Papryka w tej formie już raz pojawiła się na naszym stole. Tym razem chcemy Wam zaproponować zupełnie inne wydanie tego przepisu. Zapraszamy na pyszną paprykę z kurczakiem i mozzarellą.

Składniki na 2 porcje:

  1. 1 pojedyncza pierś kurczaka
  2. 1 kulka mozarelli (140g)
  3. 2 papryki
  4. 1 pomidor

Sposób wykonania:

  1. Papryki myjemy i obcinamy „wieczko”. Wycinamy białe elementy.
  2. Mięso tniemy na drobną kostkę, podsmażamy jednak nie całkiem, a wyłącznie do zarumienienia.
  3. Pomidory tniemy na drobną kostkę, mozzarellę podobnie. Odkładamy małą część mozzarelli na bok.
  4. Mieszamy wszystkie składniki farszu poza odłożoną mozzarellą razem i wypełniamy nim papryki. Posypujemy odłożoną wcześniej mozzarellą i przykrywamy ściętą górą z wyciętym ogonkiem.
  5. Pieczemy w 160°C przez 40 minut. Smacznego!

Wartości odżywcze:
Jedna papryka dostarcza: 551 kcal, 46.5 g białka 29.5 g tłuszczu, 28 g węglowodanów, 5.8 g błonnika.

Czas przygotowania:
Około 15 minut i 40 na pieczenie.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.