Papryki faszerowane mięsem mielonym

Papryki faszerowane mięsem mielonym

Dzisiaj przychodzimy do was z kolejnym pomysłem na obiad/kolacje :). Faszerowane papryki to danie tak pożywne, że nie potrzeba do niego żadnych dodatków. W przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego, więc zapraszamy do spróbowania!

Składniki na 2 porcje:

  1. 400g mięsa mielonego
  2. 4 duże papryki
  3. 1 cebula
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 5 plasterków sera
  6. Przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra

Sposób wykonania:

  1. Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku
  2. Na patelnie dodajemy mięso i podsmażamy
  3. Odcinamy od papryk górną część, wyciągamy środek wraz z wszystkimi nasionami
  4. Faszerujemy papryki mięsem, wkładając ser w środek i na górę
  5. Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym, na dno wlewamy trochę wody
  6. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Koszt wykonania:
Około 17-20 złotych

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Całość dzieli się na 2 porcje (czyli po 2 papryki), jedna porcja zawiera 574kcal, w tym: 58,4g białka, 24,5g tłuszczów, 35,5g węglowodanów, 10,3g błonnika

Czas przygotowania:
Około 5o minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.