Penne pepperonata (wegetariańskie)

Penne pepperonata (wegetariańskie)

Dzisiaj stworzyliśmy szybki obiad, bo nie bardzo mieliśmy czas na przygotowywanie mięsa. Efekt? Aromatyczny makaron z sosem paprykowo-pomidorowym, wykonany w 20 minut 🙂

Składniki na 2 porcje:
1. 200g makaronu penne
2. 2 papryki, w dowolnych kolorach (my użyliśmy czerwonej i żółtej)
3. parmezan tarty 100g
4. 400g passaty pomidorowej
5. 3 ząbki czosnku
6. przyprawy:  sól, papryka słodka, pieprz cayenne, bazylia (suszona lub listki), pomidory suszone

Sposób przygotowania:
1. Kroimy papryki w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, smażymy tak około 5 minut na średnim ogniu,w między czasie gotujemy makaron
2.  Obieramy ząbki czosnku, kroimy w plasterki i dorzucamy na patelnię. Smażymy około minutę, aby wydzielił swój aromat. Stale mieszamy, aby nic nam się nie przypaliło
3. Po podsmażeniu papryki z czosnkiem, zalewamy całość passatą pomidorową
4. Gotujemy sos około 10 minut, dodajemy przyprawy z punktu 6.
5. Parmezan trzemy na tarce. Dodajemy garść do sosu, resztę zostawiamy do posypania. Mieszamy sos i gotowe! 🙂 Można podawać 🙂

Koszt wykonania:
10 zł

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja  zawiera 686kcal, w tym: 40,2g białka, 19,3g tłuszczów, 94,4g węglowodanów, 0,4,6g błonnika

Czas przygotowania:
20 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.