Ostatnimi czasy u nas w kuchni panuje pesto paprykowe – do naleśników, do makaronu, do absolutnie wszystkiego. Zastosowanie wymyślcie sami, smacznego! Można je bardzo długo przechowywać w lodówce.
Nada się też jako sosik do krojonych warzyw – papryk czy ogórków.
Składniki:
- 2 gałązki bazyli
- 2 papryki
- 2 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- pół łyżeczki papryki wędzonej, sól i pieprz, szczypta chilli pieprzu cayenne
Sposób wykonania:
- Papryki przygotowujemy – obcinamy ogonek i wycinamy białe części.
- Przygotowane papryki smarujemy oliwą i owijamy folią, pieczemy w 180°C przez 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia.
- Papryki obieramy dokładnie. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub do miski jeśli używamy blendera ręcznego. Miksujemy dokładnie. Smacznego!
Koszt wykonania:
Około 7 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja na np. 2 naleśniki zawiera 69 kcal, w tym: 1.3 g białka, 5.2 g tłuszczów, 4.6 g węglowodanów, 1.3 g błonnika
Czas przygotowania:
10 minut plus 45 minut dla papryk