pesto paprykowe

Pesto paprykowe

Ostatnimi czasy u nas w kuchni panuje pesto paprykowe – do naleśników, do makaronu, do absolutnie wszystkiego. Zastosowanie wymyślcie sami, smacznego! Można je bardzo długo przechowywać w lodówce.

Nada się też jako sosik do krojonych warzyw – papryk czy ogórków.

Składniki:

  1. 2 gałązki bazyli
  2. 2 papryki
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 6 suszonych pomidorów z oleju
  5. 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  6. pół łyżeczki papryki wędzonej, sól i pieprz, szczypta chilli pieprzu cayenne

Sposób wykonania:

  1. Papryki przygotowujemy – obcinamy ogonek i wycinamy białe części.
  2. Przygotowane papryki smarujemy oliwą i owijamy folią, pieczemy w 180°C przez 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia.
  3. Papryki obieramy dokładnie. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub do miski jeśli używamy blendera ręcznego. Miksujemy dokładnie. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 7 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja na np. 2 naleśniki zawiera 69 kcal, w tym: 1.3 g białka, 5.2 g tłuszczów, 4.6 g węglowodanów, 1.3 g błonnika

Czas przygotowania:
10 minut plus 45 minut dla papryk


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.