pesto z bazylii

Pesto z bazylii

Każdy ma swoje nietypowe marzenia. Moim kulinarnym marzeniem, odkąd tylko spróbowałam pesto, było zrobić swoje własne, z wyhodowanej przez siebie bazylii. I w końcu się udało! Nasz balkonowy ogródek kwitnie i rośnie, dając nam tym samym nieco świeżych produktów, a także mnóstwo kulinarnych inspiracji. Pesto z bazylii to pyszny i aromatyczny dodatek, który można wykorzystać do wszystkiego: makaronu, naleśników, wytrawnych babeczek, a także omletu, ale to już niedługo… Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Składniki:

  1. garść świeżych listków bazylii
  2. 1 duży ząbek czosnku, lub dwa małe
  3. kilka orzeszków piniowych lub ziemnych (piniowe są cieżko dostępne, ja zrobiłam z ziemnymi i też było pyszne 🙂 )
  4. 2 łyżeczki tartego parmezanu
  5. 1 łyżeczka soku z cytryny
  6. 5 łyżeczek oliwy
  7. mała szczypta soli do smaku

Sposób wykonania:

  1. Przygotujcie sobie wszystkie składniki. Weźcie duży nóż kuchenny.
  2. Najpierw siekamy dokładnie czosnek, na bardzo drobne kawałeczki. Tak samo postępujemy z orzeszkami. Na koniec siekamy bazylię, łączymy wszystko razem i siekamy jeszcze chwilę, aż wszystko będzie bardzo drobne.
  3. Naszą posiekaną masę wrzucamy do miseczki. Dodajemy parmezan, cytrynę, a następnie oliwę. Mieszamy dokładnie i pesto z bazylii gotowe! Najsmaczniejsze będzie, jak trochę się przegryzie.

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Całe pesto zawiera 343 kcal, w tym: 8,3 g białka, 33,3 g tłuszczów, 4,4 g węglowodanów, 1,8 g błonnika

Czas przygotowania:
5 minut


1 thought on “Pesto z bazylii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.