Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów

Ostatnio na studiach zabiegany czas – sesja, więc jak każdy student szukaliśmy szybkiego przepisu na obiad, który możemy jeść przez wiele dni z rzędu. Udało się już za pierwszym podejściem i tak oto powstał ten przepis – pesto z suszonych pomidorów. Prosty, gotowy w 20 minut i zadowalający nawet najgłodniejszego głodomora.

W związku z zawartością parmezanu nie należy on do najtańszych. Ser ten zostanie Wam jednak jeszcze na wiele obiadów, bo dodajemy go około 2 cm. To nawet nie 1/5 kostki. Dodatkowo polecamy serdecznie spróbowanie makaronu bez mięsa, smakuje równie dobrze.

Pesto samo w sobie możecie zamknąć w słoiku po pomidorach i cieszyć się jego smakiem jeszcze wiele dni.

Będzie potrzebny melakser lub blender.

Składniki na około 2 porcje

  1. słoik pomidorów suszonych w oleju
  2. około 40 gramów parmezanu (2×4 cm)
  3. 2 łyżki oliwy
  4. 200 g makaronu
  5. 100-150 ml śmietanki 30%
  6. pojedyncza pierś kurczaka pokrojona w kostkę

Sposób wykonania:

  1. Parmezan trochę rozdrabniamy, wrzucamy do melaksera i ścieramy na drobne wiórki. Dodajemy oliwę.
  2. Do parmezanu dodajemy cały słoik pomidorów suszonych wraz z zalewą. Ponownie ucieramy. Pesto z suszonych pomidorów jest gotowe. Możemy przełożyć je do słoika, w którym uprzednio były pomidory.
  3. Kurczaka smażymy aż będzie złocisty. Wyciągamy do miski.
  4. Makaron gotujemy. Odcedzamy.
  5. Na patelnię wrzucamy 2 łyżki powstałego pesto. Dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy. Kiedy znikną grudki jest gotowy.
  6. Nakładamy makaron, mięso i polewamy sosem. Smacznego!

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera 824 kcal, w tym: 42 g białka, 38.1 g tłuszczów, 73.3 g węglowodanów, 0 g błonnika

Czas przygotowania:
25 minut, za kolejnym razem, kiedy pesto jest gotowe już tylko 10 minut, czyli czas ugotowania makaronu.

Jeśli po obiadku czas na coś słodkiego polecamy ten przepis: https://www.karooski.pl/czekoladowe-ciasteczka-owsiane/