pieczone kotlety z kurczaka

Pieczone kotlety z kurczaka

Postanowiliśmy trochę poeksperymentować z klasycznymi smażonymi kotletami i tak powstała ich wersja przygotowana w piekarniku. Dodatkowo, sprawdziliśmy, jak na mięso wpłynie wcześniejsze marynowanie w jogurcie. Efekt? Pyszne i soczyste pieczone kotlety z kurczaka, zdrowsze niż z patelni, bo użycie tłuszczu jest minimalne! Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Składniki na 5 kotletów:

  1. 400g mięsa z piersi kurczaka (polecamy sznycle, można od razu je panierować, nie trzeba kroić)
  2. 100g jogurtu naturalnego
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 50g bułki tartej
  5. 50g sera tartego
  6. przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra (opcjonalnie, jeśli chcemy żeby kotlety były pikantniejsze)
  7. Łyżka oleju lub oliwy

Sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy kawałki kurczaka na kotlety, myjemy i osuszamy.
  2. Teraz czas na marynatę! Do 100g jogurtu dodajemy szczyptę soli, pieprzu, przeciskamy ząbki czosnku przez praskę, mieszamy dokładnie.
  3. Kawałki mięsa zalewamy jogurtem, dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek pokryty był jogurtem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  4. Przygotowujemy panierkę: wysypujemy do głębokiego talerza bułkę tartą, tarty ser, szczyptę papryki ostrej i słodkiej. Mieszamy łyżką.
  5. Obtaczamy kotlety w panierce, układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Skrapiamy delikatnie oliwą/olejem każdy kotlet. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach i gotowe! Smacznego 🙂

Koszt wykonania:
Około 12zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden kotlet zawiera 160 kcal, w tym: 21,9g białka, 4g tłuszczów, 9,4g węglowodanów, 0,7g błonnika

Czas przygotowania:
30 minut w lodówce + 20 minut na pieczenie

Szukacie innego przepisu na kotlety? Polecamy nasz przepis na kotlety w panierce krakersowo – serowej!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.