Żeberka trzeba lubić, a żeby je lubić, trzeba trafić na dobrze przyrządzone. Najważniejsza jest marynata do żeberek. Dzięki marynacie, żeberka pieczone w piekarniku są soczyste i aromatyczne. Spróbujcie naszego przepisu, a już na zawsze zakochacie się w nich zakochacie!
Porcja jest wyjątkowo mała, w sam raz na lekki obiad dla dwóch osób.
Składniki :
- 500 g żeberek
- filiżanka (mała, taka typowa) keczupu
- łyżka miodu
- przyprawy: ostra papryka, cynamon, pieprz, sól, czosnek
- pół łyżeczki musztardy
Sposób wykonania:
- Do większego kubka dodajemy połowę keczupu, łyżkę miodu, łyżkę ostrej papryki, łyżeczkę czosnku, pół łyżeczki musztardy, szczyptę cynamonu i po trochę soli i pieprzu i mieszamy. Dodajemy drugą połowę keczupu i doprowadzamy do gładkiej konsystencji.
- Przygotowujemy woreczki pergaminowe lub folię aluminiową i układamy na niej żeberka. Jeśli używamy folii musi być na tyle duża, żeby zawinąć później nasze mięsko.
- Smarujemy całą zawartością równo żeberka. Zawijamy szczelnie folią i wkładamy do piekarnika na temperaturę 160°C na 1,5 godziny.
- Po upływie czasu wyciągamy z piekarnika i otwieramy folię tak, żeby żeberka były na wierzchu. Pieczemy jeszcze 25 minut w 200°C. Dzięki temu zyskają odrobinę chrupkości i ładną powierzchnię. Pieczone żeberka gotowe.Smacznego!
Koszt wykonania:
Około 10-15 złotych
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna z dwóch porcja zawiera: 673 kcal w tym 46.9 g białka, 43.5 g tłuszczu, 21 g węglowodanów i 1.6 g błonnika.
Czas przygotowania:
5 minut + 2 godziny na pieczenie