Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Kiedy robimy naleśniki, najcięższe dla nas jest wytrzymanie czasu przy patelni, kiedy aromatyczne naleśniki wołają nas do stołu. Znaleźliśmy na to rozwiązanie! Oto proste w przygotowaniu pieczone naleśniki.
Składniki na 1 porcję:
- pół szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- 2 jaja
- 1.5 łyżki cukru
- łyżka oleju
Sposób wykonania:
- Mieszamy mąkę z jajami, dodajemy mleko i cukier oraz olej i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Do naczynia żaroodpornego (najlepiej teflonowego lub innego nieprzywierającego) wlewamy ciasto. Pieczemy 25 minut do zarumienienia się.
- Wyciągamy i przyozdabiamy lub smarujemy wybranym dodatkiem. My wybraliśmy maliny.
Koszt wykonania:
Około 2 zł.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera 626 kcal, w tym: 26 g białka, 24.2 g tłuszczów, 76.6 g węglowodanów, 1.6 g błonnika.
Czas przygotowania:
45 minut