Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to najlepsze co może być dla studenta. Tanie, pożywne, możemy je zamrozić i w dowolnym momencie odmrozić, na przykład podczas sesji. Pamiętajcie, że trochę czasu zajmie Wam lepienie ich.

Potrzebny będzie mikser lub tłuczek do puree.

Składniki na ciasto i farsz na około 60 pierogów:

  1. 500 g mąki pszennej
  2. 250 ml gorącej wody
  3. 50 ml oleju
  4. 300 g twarogu półtłustego
  5. duża cebula
  6. 700 g ziemniaków (przed ugotowaniem czyli 500 po)
  7. przyprawy: 2x po pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy.
  2. Mąkę, gorącą wodę, olej i pół łyżeczki soli wyrabiamy dokładnie. Najlepiej wyjdzie nam to mieszadłami „hakami” do miksera.
  3. Ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
  4. Ziemniaki miksujemy mikserem na gładko (około 5 minut) lub ubijamy tłuczkiem i odkładamy do ostygnięcia.
  5. Kiedy ziemniaki będą całkowicie zimne dodajemy do nich twaróg, posiekaną drobno cebulę, pół łyżeczki soli i pieprz. Miksujemy około 5 minut, żeby masa była całkowicie gładka.
  6. Bierzemy część ciasta i rozwałkowujemy na naolejonym stole. Nie możemy przesadzić, bo będzie niemożliwe zlepienie naszych pierogów.
  7. Szeroką szklanką wycinamy koła. W ręku formujemy kulkę z farszu. Układamy go na środek koła i składamy je na pół. Zaklejamy brzegi. Formujemy je w dowolny sposób – szczypiąc w drobne fałdki czy zostawiając proste.
  8. Gotujemy pierogi wrzucając je do wrzątku, licząc dwie minuty od wypłynięcia. Obserwujemy czy się nie przyklejają do dna. Po całkowitym ostygnięciu możemy je zamrozić.
  9. Opcjonalnie podsmażamy pierogi na odrobinie masła. Idealnie smakować będzie jeśli dodatkowo na patelnię wkroimy pół cebulki. Polecamy ten punkt!
  10. Zamrożonych pierogów już nie gotujemy, tylko podgrzewamy na patelni.

Koszt wykonania:
Około 8 zł (!) za 60 pierogów. To najtańsza opcja na przeżycie miesiąca.

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja czyli 8 pierogów zawiera 424 kcal, w tym: 16.1 g białka, 9.1 g tłuszczów, 70.7 g węglowodanów, 3.2 g błonnika.

Czas przygotowania:
2 godziny na wszystkie 60 pierogów, niezbyt wiele jeśli uwzględnimy, że to 7 porcji, które wystarczy tylko odgrzać.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.