pierś kurczaka z ananasem

Pierś kurczaka z ananasem

Pierś kurczaka z ananasem to coś co pamiętam jeszcze z gdyńskiego Sphinxa jakieś pewnie 15 lat temu jak byłem mały. Od tego czasu był to mój ulubiony miks smaków słodkich i słonych (hawajska? fu.), do którego raz na jakiś czas z przyjemnością wracamy. Spróbujcie sami, a też będzie gościć na waszych stołach regularnie.

Składniki na 2 porcje:

  1. pojedyncza pierś kurczaka
  2. dwa plastry sera
  3. jeden plaster ananasa z puszki
  4. przyprawy: dwie szczypty soli, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej, łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób wykonania:

  1. Piersi przekrajamy na pół tak, żeby powstały dwa cieńsze placki.
  2. Obtaczamy mięso w przyprawach i grzejemy patelnię z dwoma łyżkami oleju.
  3. Podsmażamy pierś z każdej strony, z jednej dłużej z drugiej, na której położymy ananasa, krócej.
  4. Na mięsie umieszczamy plaster ananasa i na to plasterek albo dwa sera. Dusimy pod przykryciem aż roztopi się ser a my będziemy pewni, że mięso jest gotowe.
  5. Podawać z ziemniakami i suróweczką. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 7 złotych

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna pierś dostarcza: 299 kcal w tym 29 g białka, 17 g tłuszczu, 7.4 g węglowodanów i 0.2 g błonnika.

Czas przygotowania:
Dwadzieścia minut

Szukacie innego pomysłu na kurczaka na słodko? Polecamy nasz przepis na kurczaka w sosie słodko – kwaśnym!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.