Pierś kurczaka z piekarnika

Pisaliśmy, że dietetycznych nie będzie. Okej, trochę się pomyliliśmy. Na szczęście dziś nie tyle dietetycznie, co trochę zdrowiej niż z patelni, a wcale nie gorzej. Spróbujcie naszego przepisu na pierś, którą niektórzy w smaku porównują do tej z pergaminu. W naszej nie ma jednak całej chemii, więc możecie się zajadać do oporu.

Składniki na 2 duże piersi czyli całą paczkę:

  1. Paczka piersi z kurczaka: dwie połówki
  2. Masło, około 20 gramów, może trochę więcej
  3. Zioła prowansalskie
  4. Przyprawy- my dodajemy: czosnek, paprykę, pieprz cayenne, sól, pieprz ziołowy, pietruszkę suszoną

Może nie jest to składnik ale warto podkreślić, że przyda się też folia aluminiowa.

Sposób wykonania:

  1. Piersi myjemy i oczyszczamy z błon i tłuszczyku: nie powinny mieć białych elementów.
  2. Masło kroimy na dość grube plasterki jak na masło, trochę grubsze niż do smarowania kanapek.
  3. Pierś posypujemy z jednej strony ziołami prowansalskimi i naszą mieszanką ziół, obficie, nie żałujemy.
  4. Układamy na folii aluminiowej masło w kształt naszej piersi a na to mięso stroną z przyprawami do dołu.
  5. Powtarzamy procedurę posypania przyprawami z drugiej strony i też kładziemy masło na piersi.
  6. Zawijamy szczelnie folią. Warto zrobić to tak, żeby folia łączyła się u góry, oszczędzi nam to czyszczenia piekarnika, w przeciwnym wypadku podłóżmy chociaż blachę pod nasze mięsko.
  7. Piec w temperaturze około 150-180°C przez, zależnie od grubości 25-30 minut. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 10 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna duża pierś to 328kcal, 62g białka(!), 7.8 tłuszczu, 0g węglowodanów.

Czas przygotowania:
45 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.