Pikantny krem pomidorowy

Pikantny krem pomidorowy

Zamiennik klasycznej zupy pomidorowej, bez bulionu, bez mięsa, ale również smacznie i syto 🙂 Zapraszamy!

Składniki na około 4 porcje:
1. 5 pomidorów
2. 1 biała cebula
3. Pół papryczki chilli
4. 3 ząbki czosnku
5. 4 łyżki śmietany 12% lub 18%
6. 1 opakowanie mozzarelli w kostce
7. przyprawy: sól, zioła prowansalskie, pietruszka suszona, papryka słodka mielona

Sposób przygotowania:
1. Podsmażamy w garnku cebulkę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę
2. Oblewamy pomidory wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na mniejsze kawałki i wrrzucamy do garnka
3. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, gotujemy całość ok. 5-10 minut, następnie blendujemy zupę, aby powstał krem
4. Dodajemy przyprawy: sól, zioła prowansalskie, pietruszkę i paprykę słodką, gotujemy zupę jeszcze 5 minut
5. Kroimy mozzarellę w drobne kawałki, układamy na dnie misek, zalewamy gorącą zupą (dzięki temu ser się roztopi i będzie pysznym dodatkiem), górę ozdabiamy łyżką śmietany i gotowe! Smacznego 🙂

Koszt wykonania:
10zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 talerz zawiera tylko 144kcal, w tym: 7,6g białka, 8g tłuszczów, 12g węglowodanów, 3g błonnika

Czas przygotowania:
25 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.