Pita z nadzieniem po meksykańsku

Pita z nadzieniem po meksykańsku

Naszła nas ochota na coś mięsnego, ale nie bardzo wiedzieliśmy z czym to mięso zjeść. Ziemniaki, ryż, makaron- wszystko się przejadło, stąd też pomysł na zrobienie pity i zapakowanie farszu do środka. Nie dość, że wygodnie się je w takiej formie, to jest to także coś innego, co urozmaici naszą codzienną kuchnię. Zapraszamy!

Składniki na około 8 placków pity:

  1. 350g mąki pszennej
  2. 7g drożdży instant
  3. szklanka ciepłej wody (200ml)
  4. 2 łyżki oleju
  5. 1 łyżeczka granulowanego czosnku

Sposób wykonania:

  1. Dodajemy wszystkie składniki do miski, miksujemy hakiem do ciasta drożdżowego do momentu uzyskania jednolitej masy, lub wyrabiamy ciasto ręcznie
  2. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut
  3. Dzielimy ciasto na 8 równych części, każdą rozwałkowując na placki grube na około 1-1,5 cm (za cienkie placki nie będą miały wybrzuszonego środka)
  4. Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 5 minut, po wyjęciu rozcinamy nożem, aby móc umieścić w środku farsz 🙂

Składniki na farsz :

  1. 500g mięsa mielonego
  2. 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  3. 400ml passaty pomidorowej
  4. Ząbek czosnku
  5. Pół puszki kukurydzy
  6. Puszka czerwonej fasoli konserwowej
  7. 8 plasterków sera
  8. Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra (my dodajemy dość sporo, ale to kwestia gustu :)), zioła prowansalskie

Sposób wykonania:

  1. Podsmażamy mięso mielone razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem
  2. Dodajemy passatę pomidorową, kukurydzę i fasolę
  3. Zagęszczamy całość koncentratem pomidorowym
  4. Dodajemy przyprawy, całość podgrzewamy około 10-15 minut i farsz gotowy! Łatwy, prawda? 🙂
  5. Rozcinamy placki pity, wkładamy do środka po 1 plasterku sera
  6. Po włożeniu sera do pity nakładamy ciepły farsz i gotowe! Dzięki temu ser ładnie się roztopi 🙂 Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 25 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 pita wraz z farszem zawiera 362kcal w tym: 26,3g białka, 9,7g tłuszczu, 42,4g węglowodanów, 4g błonnika

Czas przygotowania:
Około godziny

Pita z nadzieniem po meksykańsku


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.