Dzisiaj przepis na nasz smak dzieciństwa- placki z jabłkami! Dla nas są o tyle „wygodnym” daniem, że można jeść je na zimno, do porannej herbaty, czy też zabrać na uczelnię 🙂
Składniki na 14 placków:
- 250g mąki
- 250ml mleka
- 3-4 jabłka (jeśli chcecie, aby wyszły mocno jabłkowe, dajcie 4 :))
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki cukru pudru + odrobina do posypania racuchów
- Łyżka oleju
Sposób wykonania:
- Obieramy jabłka, wycinamy pestki i ogonki, następnie obrane jabłka trzemy na tarce
- W misce mieszamy mikserem najpierw jajka z mlekiem, następnie dodajemy produkty suche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji
- Do ciasta dodajemy starte jabłka, mieszamy łyżką
- Nagrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju
- Nakładamy 2 łyżki stołowe ciasta na jednego placka (na naszej patelni zmieściły się 3, w zależności od rozmiaru waszej, możecie na raz smażyć mniej/więcej). Smażymy na średnim ogniu z każdej strony mniej więcej 1,5-2 minuty: na początku, zanim patelnia nie będzie aż tak nagrzana, możecie smażyć dwie minuty, później raczej 1,5 🙂 Musicie obserwować w jakim tempie rumienią się wasze placki, myślę, że nabierzecie wprawy!!
- Taka mała porada: gdyby placki zaczęły lepić się do patelni, możecie dodać trochę oleju, chociaż nam wystarczyła ta jedna łyżka na wszystkie 🙂 Jeśli macie jakieś pytania, zadawajcie je w komentarzach!:)
Koszt wykonania:
Około 10-12 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden placek zawiera 121 kcal, w tym: 3,7g białka,2,4g tłuszczów, 21,6g węglowodanów, 1,2g błonnika
Czas przygotowania:
Około 35 minut