Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Dzisiaj przepis na nasz smak dzieciństwa- placki z jabłkami! Dla nas są o tyle „wygodnym” daniem, że można jeść je na zimno, do porannej herbaty, czy też zabrać na uczelnię 🙂

Składniki na 14 placków:

  1. 250g mąki
  2. 250ml mleka
  3. 3-4 jabłka (jeśli chcecie, aby wyszły mocno jabłkowe, dajcie 4 :))
  4. Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 2 jajka
  6. Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  7. 3 łyżki cukru pudru + odrobina do posypania racuchów
  8. Łyżka oleju

Sposób wykonania:

  1. Obieramy jabłka, wycinamy pestki i ogonki, następnie obrane jabłka trzemy na tarce
  2. W misce mieszamy mikserem najpierw jajka z mlekiem, następnie dodajemy produkty suche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji
  3. Do ciasta dodajemy starte jabłka, mieszamy łyżką
  4. Nagrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju
  5. Nakładamy 2 łyżki stołowe ciasta na jednego placka (na naszej patelni zmieściły się 3, w zależności od rozmiaru waszej, możecie na raz smażyć mniej/więcej). Smażymy na średnim ogniu z każdej strony mniej więcej 1,5-2 minuty: na początku, zanim patelnia nie będzie aż tak nagrzana, możecie smażyć dwie minuty, później raczej 1,5 🙂 Musicie obserwować w jakim tempie rumienią się wasze placki, myślę, że nabierzecie wprawy!!
  6. Taka mała porada: gdyby placki zaczęły lepić się do patelni, możecie dodać trochę oleju, chociaż nam wystarczyła ta jedna łyżka na wszystkie 🙂 Jeśli macie jakieś pytania, zadawajcie je w komentarzach!:)

Koszt wykonania:
Około 10-12 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden placek zawiera 121 kcal, w tym: 3,7g białka,2,4g tłuszczów, 21,6g węglowodanów, 1,2g błonnika

Czas przygotowania:
Około 35 minut

Placuszki z jabłkami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.