Placuszki z cukinią z sosem koperkowym

Placuszki z cukinią z sosem koperkowym

Bardzo szybkie danie, do tego smaczne i całkiem zdrowe ;). Oski średnio lubi cukinię, więc nie są to placuszki jak te, które składają się prawie z samej cukinii, ale i tak dość mocno ją czuć 🙂 Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki na 10 placuszków (dwie porcje):

  1. 100g mąki pszennej
  2. 2 jajka
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  4. 50ml mleka
  5. 1 cukinia
  6. sól , pieprz
  7. składniki na sos koperkowy: 2 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki śmietany, 1 mały ząbek czosnku, odrobina soku z cytryny, sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i jajka wrzucamy do miski, miksujemy razem na wolnych obrotach. Następnie wlewamy mleko, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Odkrajamy końce cukinii, myjemy dokładnie, następnie trzemy na tarce. Miskę możecie wyłożyć przed tarciem ręcznikiem papierowym, który wchłonie część soków puszczonych przez cukinię.
  3. Dorzucamy startą cukinię do naszej masy, mieszamy dokładnie łyżką, następnie nagrzewamy patelnie z łyżką oliwy/oleju.
  4. Nakładamy dużą łyżkę ciasta na patelnię, smażymy placek ok. 3-4 minut z każdej strony, im bardziej patelnia będzie nagrzana, tym krócej 🙂 Musicie patrzeć, kiedy się zezłocą.
  5. Sos: śmietanę wrzucamy do miseczki, dodajemy posiekany koperek (można zostawić trochę do posypania na górę), przeciskamy czosnek przez praskę, kropimy delikatnie sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy dokładnie i gotowe! 🙂 Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 10 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden placuszek z porcją sosu zawiera 66kcal, w tym: 3,1g białka, 1,9g tłuszczów, 8,9g węglowodanów, 0,5g błonnika

Czas przygotowania:
Około 30 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.