Podstawowy przepis na naleśniki

Podstawowy przepis na naleśniki

Na naszym blogu pojawiło się w sumie już całkiem sporo bardziej lub mniej zaawansowanych przepisów. Mamy wrażenie, że zabrakło jednak części z tych najbardziej podstawowych. Dzisiaj jeden z absolutnie najważniejszych- naleśniki. Nawet na naszym blogu pojawia się kilka przepisów z ich wykorzystaniem takich jak lasagne naleśnikowa czy roladki. Przepis nadaje się również do prostych wykorzystań jak z dżemem lub nutellą, a wytrawny placek sprawi, że nasze danie nie będzie zbyt słodkie. Zapraszamy do spróbowania, wychodzą, jak mówi mój tato (i cała reszta rodziny) delikatne i lekkie.

Składniki:

  1. szklanka mąki pszennej
  2. 2 jajka
  3. szklanka mleka
  4. 3/4 szklanki wody
  5. 3 łyżki oleju

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki mieszamy razem. Odstawiamy na około 5 minut, tak, żeby bąbelki się uspokoiły i nie były widoczne po usmażeniu.
  2. Smażymy na lekko nasmarowanej tłuszczem patelni, tak długo, aż boki się odkleją od patelni. Ważne jest, żeby smażyć na nie zbyt dużym ogniu/mocy, u nas to 6 w skali do 10.
    //my patelnię smarujemy w następujący sposób: wylewamy trochę tłuszczu na patelnię rozgrzewając ją a następnie wycieramy prawie do sucha ręcznikiem papierowym

Koszt wykonania:
Około 5zł.

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden naleśnik to 88 kcal: 3.3g białka, 1.9g tłuszczu, 13.1g węglowodanów i 2.3g błonnika

Czas przygotowania:
Usmażenie 10 naleśników to kwestia około pół godzinki, całkiem sporo jak na wstęp do dalszych potraw ale warto i polecamy (jak chyba wszystko na naszym blogu :))


2 thoughts on “Podstawowy przepis na naleśniki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.