pomidorowe naleśniki

Pomidorowe naleśniki

Naleśniki o bardzo ale to bardzo nietypowej barwie. Jedliście kiedyś pomidorowe naleśniki? My do teraz też nie. Nie dość, że mają rewelacyjny kolor to jeszcze ich konsystencja jest idealna. Spróbujcie sami!

Koncentrat nadaje prawie wyłącznie koloru, więc nadają się nawet do słodkich dań!

Składniki na 6 naleśników:

  1. szklanka mąki
  2. pół szklanki mleka
  3. pół szklanki wody
  4. jedno jajko
  5. 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  6. 2 łyżki oleju
  7. szczypta soli i opcjonalnie granulowanego czosnku

Sposób wykonania:

  1. Mąkę z jajkiem i wodą mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ponownie do uyskania konsystencji.
  3. Smażymy na małym ogniu na patelni posmarowanej tłuszczem. Obracamy dopiero jak brzegi będzie dało się odczepić bez problemu od patelni. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 5 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden naleśnik zawiera 142 kcal, w tym: 4.9 g białka, 5 g tłuszczów, 19.6g węglowodanów, 0.8 g błonnika

Czas przygotowania:
30 minut

Szukacie klasycznego przepisu na naleśniki? Podsuwamy wam nasz na podstawowe naleśniki!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.