Porowo-cebulowy krem z warzyw

Porowo-cebulowy krem z warzyw

Miał być docelowo krem z porów, ale wyszło nieco inaczej…;) W każdym przepisie, na który się natknęliśmy szukając inspiracji, był bulion z kostki rosołowej. Raczej staramy się takich rzeczy unikać, dlatego ugotowaliśmy bulion na włoszczyźnie. Nie chcieliśmy jej marnować, więc zblendowaliśmy wszystkie warzywa z resztą zupy i tak powstał krem warzywny 😉

Składniki na około 4 porcje:
1. Włoszczyzna na bulion: seler, 2 pietruszki, 3 małe marchewki
2. 2 duże pory
3. 3 średnie cebule
4. 3 kromki chleba
5. łyżka oliwy
6. łyżka masła
7. przyprawy: sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
8. 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
1. Nastawiamy bulion: do garnka wlewamy 1,5l wody, pokrojoną w mniejsze części włoszczyznę (łatwiej będzie później zblendować), dorzucamy ziele angielskie (kilka kulek), liść laurowy, sól. Nastawiamy na średni ogień i gotujemy.
2. Na patelnie wrzucamy masło, pora (bez zielonej części) pokrojonego w cienkie plasterki i cebule posiekane w kostkę. Smażymy 5-10 min. Na ostatnią minutę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Zawartość patelni dodajemy do garnka, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 min.
4. Grzanki: nagrzewamy piekarnik do ok. 180 stopni, kromki chleba kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Zalewamy 2 łyżkami oliwy i sypiemy czosnek granulowany, mieszamy łyżką, wrzucamy do piekarnika na 4-5 min aż się zarumienią.
5. Zupę blendujemy ręcznym blenderem, posypujemy grzankami i dodajemy odrobinę oliwy. Gotowe! Smacznego 🙂

Koszt wykonania:
10zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja zawiera tylko 258kcal, w tym: 8,6g białka, 6,6g tłuszczów, 45,5g węglowodanów, 8,4g błonnika

Czas przygotowania:
45 minut


1 thought on “Porowo-cebulowy krem z warzyw”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.