Na naszym blogu pojawił się już jeden przepis na quesadillę w wydaniu mięsnym. Tym razem przychodzimy z pomocą w wymyślaniu piątkowego obiadu. Quesadilla z tuńczykiem to idealny pomysł na koniec tygodnia! Zapraszamy do spróbowania!
Będzie potrzebny blender, ale jeśli nie macie to możecie pominąć ten krok.
Składniki na 5 porcji:
- 5 placków tortilli
- puszka fasoli konserwowej
- puszka tuńczyka
- kukurydza konserwowa 100 g
- puszka pomidorów
- śmietana 75 g
- 1/4 pęczka pietruszki
- starty ser 150 g
- przyprawy: mielony kminek, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz
Sposób wykonania:
- Pomidory odsączamy i wrzucamy do garnka, wygotowujemy aż odparuje cała woda.
- Śmietanę blendujemy ze 100 g fasoli, aż uzyskamy gładką masę.
- Wszystkie pozostałe składniki, czyli resztę fasoli, tuńczyka, kukurydzę, odparowane pomidory, posiekaną pietruszkę, mieszamy razem.
- Przygotowujemy placek – na połowę sypiemy starty ser i nakładamy gotową mieszankę z tuńczykiem i ponownie sypiemy ser. Drugą połowę delikatnie smarujemy pastą z fasoli.
- Składamy placek na pół. Smażymy na naoliwionej patelni, najpierw jedną stronę, wtedy drugą. Kiedy się zazłoci, jest gotowa. Smacznego!
Koszt wykonania:
Około 20 zł – 4 za porcję.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja makaronu zawiera 474 kcal, w tym: 21.9 g białka, 20 g tłuszczów, 48.9 g węglowodanów, 2,7g błonnika.
Czas przygotowania:
20 minut