Quesadilla z tuńczykiem i sosem przyozdobionym pietruszką

Quesadilla z tuńczykiem

Na naszym blogu pojawił się już jeden przepis na quesadillę w wydaniu mięsnym. Tym razem przychodzimy z pomocą w wymyślaniu piątkowego obiadu. Quesadilla z tuńczykiem to idealny pomysł na koniec tygodnia! Zapraszamy do spróbowania!

Będzie potrzebny blender, ale jeśli nie macie to możecie pominąć ten krok.

Składniki na 5 porcji:

  1. 5 placków tortilli
  2. puszka fasoli konserwowej
  3. puszka tuńczyka
  4. kukurydza konserwowa 100 g
  5. puszka pomidorów
  6. śmietana 75 g
  7. 1/4 pęczka pietruszki
  8. starty ser 150 g
  9. przyprawy: mielony kminek, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pomidory odsączamy i wrzucamy do garnka, wygotowujemy aż odparuje cała woda.
  2. Śmietanę blendujemy ze 100 g fasoli, aż uzyskamy gładką masę.
  3. Wszystkie pozostałe składniki, czyli resztę fasoli, tuńczyka, kukurydzę, odparowane pomidory, posiekaną pietruszkę, mieszamy razem.
  4. Przygotowujemy placek – na połowę sypiemy starty ser i nakładamy gotową mieszankę z tuńczykiem i ponownie sypiemy ser. Drugą połowę delikatnie smarujemy pastą z fasoli.
  5. Składamy placek na pół. Smażymy na naoliwionej patelni, najpierw jedną stronę, wtedy drugą. Kiedy się zazłoci, jest gotowa. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 20 zł – 4 za porcję.

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja makaronu zawiera 474 kcal, w tym: 21.9 g białka, 20 g tłuszczów, 48.9 g węglowodanów, 2,7g błonnika.

Czas przygotowania:
20 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.