Quesadilla

Quesadilla

Kuchnia meksykańska na stałe zagościła w naszym domu, często do niej wracamy i próbujemy czegoś nowego. Dziś kolej na quesadillę, zapraszamy! 🙂

Składniki na 4 porcje :

  1. 4 placki tortilli (jeśli chcecie zrobić je sami, tutaj podrzucamy przepis)
  2. 8 plastrów sera żółtego
  3. Cały filet z piersi kurczaka (około 600g)
  4. 2 papryki szpiczaste
  5. 320g kukurydzy z puszki
  6. 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  7. przyprawy do kurczaka: papryka słodka, pieprz cayenne, sól, pomidory suszone, bazylia

Sposób wykonania:

  1. Kroimy kurczaka w paseczki, przyprawiamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy, aż się zezłoci
  2. Rozkładamy placek tortilli na folii aluminiowej, smarujemy go łyżeczką koncentratu pomidorowego
  3. Na tortilli układamy kurczaka, kukurydzę, pokrojoną paprykę oraz plasterki sera podarte na mniejsze kawałki
  4. Całość składamy na pół (tak jak na zdjęciu niżej), zawijamy folią i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 2-3 minuty możecie rozwinąć folię, aby placek nieco bardziej się przypiekł.
  5. Wyciągamy z piekarnika na talerz, kroimy każdy placek na mniej więcej trzy części, aby łatwiej było go zjeść i gotowe! pysznie smakuje ze zwykłą śmietaną 12% jako sosem do maczania, albo z salsą pomidorową czy guacamole 🙂

 

Koszt wykonania:
Około 20 zł

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja zawiera 515 kcal w tym: 56,9g białka, 15,3g tłuszczu, 38,3g węglowodanów, 2,6g błonnika

Czas przygotowania:
40 minut
Quesadilla Quesadilla


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.