pyszna tarta brokułowa, na którą przepis jest w naszej rodzinie od lat 🙂 Zapraszamy do wypróbowania
Składniki na ciasto:
- 100g masła
- 200g mąki pszennej
- 1/3 szklanki wody
- Sól
- Groch do obciążenia
Składniki na farsz:
- 1 spory brokuł
- 500ml śmietany 18%
- 5 jaj
- Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania ciasta:
- Wszystkie składniki na ciasto zmieszać w jednej misie i wyłożyć gotowym ciastem wysmarowaną formę do tarty.
- Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać groch do obciążenia.
- Piec 20 minut w temperaturze 200°C.
Sposób wykonania farszu:
- Jaja rozbić widelcem/trzepaczką.
- Dodać śmietanę oraz przyprawy i wymieszać.
- Na ciasto wyłożyć ugotowany brokuł.
- Zalać przygotowaną mieszanką.
- Piec godzinę w temperaturze 180°C
Koszt wykonania:
Około 15-18 złotych
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Całość podzielimy na około 4 porcje, jedna zawiera 800kcal, w tym: 26,9g białka, 56,2g tłuszczów, 48,9g węglowodanów, 4,3g błonnika
Czas przygotowania:
Około półtora godziny
Ośki
Jaka śmietaną? I groch suchy??;0
Groch suchy, a śmietana 18% 🙂
Zjarala się ta tarta z lekka