Rogaliki drożdżowe z nadzieniem

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Przepisów fit zbyt wiele nie mamy i tym razem też nie będzie to jeden z takich. Mimo wszystko, przygotowane przed tłustym czwartkiem, będą niezłą (trochę mniej tłusta) alternatywa dla pączków, od których prędzej czy później jak taki pączek wyglądać będziemy.

Składniki na 12 rogalików:

  1. 80g rozpuszczonego masła
  2. 120ml śmietany 18%
  3. 7g drożdży instant lub 25g drożdży świeżych
  4. 250g mąki
  5. 50g cukru
  6. słoiczek gęstego dżemu różanego (lub innego) lub czekolada jako nadzienie
  7. do pomady: odrobina mleka i jedno jajo rozbite razem

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski zaczynając od najbardziej mokrych na cukrze kończąc.
  2. Wyrabiamy, aż ciasto będzie się odlepiać od ręki i będzie jędrne.
  3. Odstawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia w dość ciepłe miejsce przykryte czystą szmatką.
  4. Rozwałkowujemy około 1/3 ciasta na cienki (3-4mm) prostokąt o boku około 20×15 i tniemy w dwa kawałki 10×15, a następnie je jeszcze na pół na dwa trójkąty – zdjęcie podglądowe na dole przepisu.
  5. Układamy łyżeczkę dżemu różanego lub półtora kostki czekolady przy drugim najdłuższym boku trójkąta.
  6. Zwijamy trójkąt zaczynając od najdłuższego boku.
  7. Przykrywamy na blaszce rogaliki i znowu odkładamy na około 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie smarujemy rozmieszanym jajkiem z odrobiną mleka.
  8. Piec w temperaturze 200°C przez około 10-12 minut, do czasu, aż się zarumienią.

Koszt wykonania:
7 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 rogalik  zawiera 264kcal, w tym: 4.1g białka, 13.1g tłuszczów, 32.6g węglowodanów, 0.7g błonnika

Czas przygotowania:
około 40 minut plus czas rośnięcia

Udostępnij:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.