Roladki w szynce parmeńskiej

Bardzo proste roladki, które zachwycą każdego :). Wykonywane są podobnie jak klasyczne zrazy, a różnią się wyłącznie składnikami. Polecamy spróbować, zarówno miłośnikom tego klasycznego dania, jak i każdemu, kto lubi poznawać inne smaki.

Składniki na 3 duże roladki:

  1. 300 g mięsa z piersi kurczaka – jedna pierś
  2. pół opakowania mozzarelli z wody
  3. 3 suszone pomidory w oleju
  4. opakowanie szynki parmeńskiej (aktualnie np. w biedronce jako szynka wędzona)
  5. wykałaczki do przytrzymania

Sposób przygotowania:

  1. Mięso tniemy na pół, tak aby filet wyszedł dwa razy chudszy, a o tej samej powierzchni.
  2. Jeśli mamy małą pierś (powinna być jak największa) to rozbijamy ją jak schabowego, czyli tak aby uzyskać jak największą powierzchnię.
  3. Mięso solimy w środku, układamy mały pasek mozzarelli i połowę posiekanego pomidora suszonego.
  4. Zwijamy w roladkę, nie martwcie się jeśli coś będzie trochę wystawać, zaraz to przykryjemy.
  5. Przygotowujemy dwa plasterki szynki i owijamy, najpierw pierwszy potem drugi. Ważne jest, aby nigdzie nie było żadnej dziury. Zadanie będzie dość proste, bo szynka bardzo mocno klei się do piersi.
  6. Powtarzamy jeszcze dwa razy i tak powstałe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy każdą łyżką oleju z suszonych pomidorów. W razie gdyby roladki się nie trzymały (czyli prawie zawsze) przytrzymać wbijając dwie wykałaczki.
  7. Piec 45 minut (jeśli pierś nie jest nadzwyczajnie duża to możemy zredukować ten czas do około 40 minut) w temperaturze 180°C. Smacznego!

Koszt wykonania:
10 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 roladka zawiera 360kcal, w tym: 42.9g białka, 19g tłuszczów, 4.8g węglowodanów, 1g błonnika

Czas przygotowania:
około 20 minut plus 40 minut na pieczenie


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.