Wielkanoc już niedługo, dlatego podsuwamy wam nasz pomysł na idealną sałatkę, która może zagościć na świątecznym stole. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!
Składniki na sałatkę :
- 1 duży brokuł
- 200 g sera feta
- 70 g kukurydzy z puszki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 garście pomidorków koktajlowych
- garść pestek z dynii (opcjonalnie)
- składniki na sos koperkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, płaska łyżeczka majonezu, 2 łyżki posiekanego koperku świeżego, odrobina soku z cytryny, pół łyżeczki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo, w tym czasie gotujemy także brokuł. Łamiemy go na mniejsze różyczki, wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 6 minut. Następnie studzimy i wrzucamy do miski na sałatkę.
- Pomidorki kroimy w połówki, fetę w kostkę. Dorzucamy do miski pomidorki, fetę, kukurydzę oraz pestki dyni, mieszamy dwiema dużymi łyżkami.
- Jajka obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Układamy je na górze sałatki, wtedy już nie mieszamy, aby jajka się nie rozpadły 🙂
- Przygotowanie dressingu: Do miseczki wrzucamy jogurt naturalny i majonez, mieszamy dokładnie, dorzucamy przeciśnięty ząbek czosnku, koperek, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy, mieszamy dokładnie i gotowe! Polewamy z góry sałatkę sosem i możemy podawać. Smacznego!
Czas wykonania:
30 minut
Koszt wykonania:
ok. 15 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Cała sałatka zawiera 1149 kcal, w tym: 83,3 g białka, 66,2 g tłuszczów, 59,9 g węglowodanów, 17 g błonnika. Oprócz tego, sałatka jest bogata w wiele witamin oraz składników mineralnych.
1 Comment