Sałatka z brokułem i jajkiem

Sałatka z brokułem i jajkiem

Wielkanoc już niedługo, dlatego podsuwamy wam nasz pomysł na idealną sałatkę, która może zagościć na świątecznym stole. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Składniki na sałatkę :

  1. 1 duży brokuł
  2. 200 g sera feta
  3. 70 g kukurydzy z puszki
  4. 4 jajka ugotowane na twardo
  5. 3 garście pomidorków koktajlowych
  6. garść pestek z dynii (opcjonalnie)
  7. składniki na sos koperkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, płaska łyżeczka majonezu, 2 łyżki posiekanego koperku świeżego, odrobina soku z cytryny, pół łyżeczki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo, w tym czasie gotujemy także brokuł. Łamiemy go na mniejsze różyczki, wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 6 minut. Następnie studzimy i wrzucamy do miski na sałatkę.
  2. Pomidorki kroimy w połówki, fetę w kostkę. Dorzucamy do miski pomidorki, fetę, kukurydzę oraz pestki dyni, mieszamy dwiema dużymi łyżkami.
  3. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Układamy je na górze sałatki, wtedy już nie mieszamy, aby jajka się nie rozpadły 🙂
  4. Przygotowanie dressingu: Do miseczki wrzucamy jogurt naturalny i majonez, mieszamy dokładnie, dorzucamy przeciśnięty ząbek czosnku, koperek, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy, mieszamy dokładnie i gotowe! Polewamy z góry sałatkę sosem i możemy podawać. Smacznego!

Czas wykonania:
30 minut

Koszt wykonania:
ok. 15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Cała sałatka zawiera 1149 kcal, w tym: 83,3 g białka, 66,2 g tłuszczów, 59,9 g węglowodanów, 17 g błonnika. Oprócz tego, sałatka jest bogata w wiele witamin oraz składników mineralnych.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.