Sałatka z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycą, to coś, co początkowo nie wywoływało mojego zachwytu jako pomysł na przekąskę. Dałem się jednak przekonać, i od tego czasu już wielokrotnie gościła na naszym stole :).

Składniki na 2 duże porcje:

  1. 4 średnie garści rukoli (około 160 g)
  2. około 15 pomidorków koktajlowych
  3. cały ogórek szklarniowy
  4. pół szklanki ciecierzycy konserwowej (80 g)
  5. 150 gramów twarogu chudego
  6. 3 łyżki oliwy
  7. łyżka miodu
  8. przyprawy: w naszym wypadku pomidor suszony, czosnek, zioła prowansalskie i toskańskie

Sposób wykonania:

  1. Rukolę płuczemy. Pomidorki kroimy w połówki. Ogórka kroimy w plasterki. Ciecierzycę odsączamy. Twaróg kruszymy.
  2. Przygotowujemy dressing: 25 ml wody mieszamy z łyżką miodu i oliwą. Dodajemy przyprawy.
  3. Wszystkie składniki mieszamy razem i polewamy dressingiem. Smacznego!!

Koszt wykonania:
Około 10 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Wychodzą dwie wielkie porcje z czego każdy zawiera 471 kcal w tym: 26 g białka, 18 g tłuszczu, 49 g węglowodanów, 2g błonnika

Czas przygotowania:
10 minut

Szukacie przepisu na inną sałatkę? Polecamy naszą pyszną sałatkę z kurczakiem!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.