Sałatka z ciecierzycą, to coś, co początkowo nie wywoływało mojego zachwytu jako pomysł na przekąskę. Dałem się jednak przekonać, i od tego czasu już wielokrotnie gościła na naszym stole :).
Składniki na 2 duże porcje:
- 4 średnie garści rukoli (około 160 g)
- około 15 pomidorków koktajlowych
- cały ogórek szklarniowy
- pół szklanki ciecierzycy konserwowej (80 g)
- 150 gramów twarogu chudego
- 3 łyżki oliwy
- łyżka miodu
- przyprawy: w naszym wypadku pomidor suszony, czosnek, zioła prowansalskie i toskańskie
Sposób wykonania:
- Rukolę płuczemy. Pomidorki kroimy w połówki. Ogórka kroimy w plasterki. Ciecierzycę odsączamy. Twaróg kruszymy.
- Przygotowujemy dressing: 25 ml wody mieszamy z łyżką miodu i oliwą. Dodajemy przyprawy.
- Wszystkie składniki mieszamy razem i polewamy dressingiem. Smacznego!!
Koszt wykonania:
Około 10 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Wychodzą dwie wielkie porcje z czego każdy zawiera 471 kcal w tym: 26 g białka, 18 g tłuszczu, 49 g węglowodanów, 2g błonnika
Czas przygotowania:
10 minut
Szukacie przepisu na inną sałatkę? Polecamy naszą pyszną sałatkę z kurczakiem!