Kwarantanna sprawiła, że znowu wróciliśmy do eksperymentowania z gotowaniem. Przez ostatni czas gotowaliśmy tylko nasze sprawdzone przepisy i nie mogliśmy za bardzo znaleźć czasu na szukanie nowych połączeń smakowych. Ostatnio zdecydowaliśmy się spróbować czegoś całkiem nowego – wegetariańskich zamienników mięsa. Nasze pierwsze zakupy to na razie seitan i tempeh. Tempeh póki co czeka w lodówce na swoją kolei, a na pierwszy ogień poszedł seitan. Udało nam się przygotować danie, które uwielbiamy i często jemy w wersji mięsnej, i tak właśnie powstał seitan jako chrupiąca wołowina w cudownym i aromatycznym sosie. Połączenie smakowe, jakie otrzymaliśmy jest bardzo intensywne: ostre, słodkie i słone jednocześnie. Ten przepis podbije serca nawet zagorzałych mięsożerców – sprawdziliśmy to na sobie! W przepisie opiszemy wam krok po kroku jak przygotować seitan z proszku i jak doprowadzić go do chrupiącej tekstury, przypominającej mięso. Zapraszamy!

Składniki na porcję dla dwóch osób:

Seitan:

  1. 100g seitanu w proszku
  2. 100 ml wody
  3. Przyprawy: sól, papryka wędzona, czosnek granulowany (wszystkiego po mniej więcej pół łyżeczki.

Sos i dodatki do podania:

  1. 2 łyżki oleju
  2. pół łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru, lub takiego w proszku jeśli nie macie świeżego
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 1/3 łyżeczki płatków chilli lub zamiast tego chilli pieprz cayenne
  5. 1/4 szklanki sosu sojowego
  6. 1/4 szklanki wody
  7. 1/3 szklanki cukru brązowego
  8. 1 łyżka mąki kukurydzianej wymieszana z dwiema łyżkami zimnej wody
  9. 100g ryżu
  10. opcjonalnie sezam do posypania

Sposób wykonania:

Seitan:

  1. Do miski wsypujemy 100g seitanu, 100 ml wody i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy (łyżką lub mikserem), aż nie będzie żadnych grudek. Odstawiamy na 10 minut.
  2. W garnku gotujemy wodę, wsypujemy łyżkę soli. Wrzucamy seitan w jednym kawałku i gotujemy pół godziny pod przykryciem. Następnie wyciągamy go z wody i odstawiamy na bok, aby ostygł.

Sos:

  1. Na patelnię dodajemy 2 łyżki oleju i czekamy aż się rozgrzeje. W między czasie siekamy drobno czosnek i imbir. Wrzucamy na patelnię czosnek, imbir oraz płatki chilli. Podsmażamy minutę na średnim ogniu.
  2. Następnie dodajemy sos sojowy, wodę i cukier. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy około 5-7 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. W między czasie możecie zacząć już gotować ryż do podania.
  3. Po upływie kilku minut wlewamy na patelnię rozrobioną mąkę kukurydzianą z wodą. Intensywnie mieszamy, zmniejszamy ogień na mały i podgrzewamy jeszcze 3 minuty i sos gotowy! Wtedy możecie zdjąć go z ognia i odstawić na bok.

Ostatni etap, czyli seitan i sos:

  1. Wracamy ponownie do seitanu. Naszą ugotowaną kulę kroimy w cieniutkie kawałki, tak jakbyście chcieli dość drobno pokroić mięso. Na zdjęciu możecie sobie poglądowo zobaczyć mniej więcej jak wyglądają te kawałki.
  2. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy nasz seitan. Smażymy na średnim ogniu, aż wszystkie kawałki będą wyraźnie chrupiące. Następnie zalewamy sosem i mieszamy około 2 minut, aż sos obklei dokładnie każdy kawałek naszej „wołowinki”.
  3. Teraz możecie już zdjąć seitan z ognia i podawać razem z ryżem i posypane sezamem. Smacznego!

Koszt wykonania:
Nam porcja dla 2 osób wyszła w cenie 2 zł, do tego oczywiście składniki na sos, jednak my wszystkie składniki mieliśmy już w domu, więc ciężko nam określić ogólny koszt. Jeśli bylibyście zainteresowani kupnem seitanu możecie napisać do nas maila, podeślemy wam sklep z którego zamawialiśmy.

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja obiadowa zawiera 548 kcal, w tym 15g białka roślinnego, 21g tłuszczów, 74g węglowodanów, 0,4g błonnika.

Czas przygotowania:
Około godzina.

Tags:

27 Comments

  1. Sed facilisis nibh eu lobortis consequat. Mauris et velit molestie, auctor eros suscipit, tempor vela neque, hendrerit vel pulvinar ut, ornare nec sapien. Suspendisse bibendum id molestie felis eget. Lorem ipsum dolor sit amet, est te posidonium omittantur, eu eum noster alienum graecis vix. Nannie Padraig Thibault

  2. Very couple of websites that happen to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out. Imojean Orbadiah Cibis

  3. I am so glad to hear that I am not alone in this! I love that rush of feeling that everything is falling into place. Especially after being blocked for so long. Jammie Tristam Kirstyn

  4. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam semper leo eget sapien ultrices vitae facilisis massa dictum. Fusce eu purus a urna accumsan luctus. Nullam sit amet nisi non ante ultrices egestas. Proin erat nulla, congue adipiscing accumsan id, sollicitudin eget dolor. Vestibulum ipsum urna, consequat vel cursus ut, scelerisque vel nisl. Suspendisse molestie facilisis dui, et rutrum enim fermentum id. Curabitur tincidunt tellus sed risus vulputate fringilla. Mauris luctus posuere odio, quis viverra purus consequat ac. Aliquam luctus posuere ultricies. Morbi sagittis elementum ligula, eget luctus diam facilisis sit amet. Maecenas fringilla cursus tortor, nec dictum purus volutpat et. Auguste Sigfried Hedwig

  5. After I originally commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive 4 emails with the same comment. There has to be an easy method you are able to remove me from that service? Kudos! Rhona Bradley Ivy

  6. Vim ne dicat inimicus, qui ei consul reprimique, vis homero referrentur no. Ea causae accumsan iracundia qui, tation forensibus an usu. Cu est platonem salutatus, eos argumentum definitiones et. Ei mei mollis iisque. Has ad offendit suavitate. Anitra Chan Arella

  7. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks Jesse Reuben Ediva

  8. Hullo there, just started to be aware about your web page through The Big G, and found that it is really informative. I will be grateful should you continue this idea. Christi Thom Hilliard

  9. After looking at a few of the blog posts on your site, I really like your technique of writing a blog. I added it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my website too and tell me what you think. Ainsley Alyosha Brana

  10. I blog frequently and I seriously appreciate your content. This great article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your website and keep checking for new details about once per week. I opted in for your RSS feed as well. Aime Maison Baruch

  11. There are some interesting points in time in this write-up yet I don?t understand if I see all of them facility to heart. There is some validity yet I will certainly take hold viewpoint up until I explore it further. Great write-up, many thanks as well as we desire extra! Added to FeedBurner as well Benedetta Reed Kersten

  12. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is excellent, as well as the content! Auberta Morgen Bollay

  13. I was curious if you ever considered changing the layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better? Clarine Gardie Gemmell

  14. of course like your website but you have to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to inform the truth however I will certainly come again again. Saba Quent Wina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.