Sernik bez spodu

Klasyczny sernik wg. receptury pozwalającej na zrobienie wszystkich prawie składników, poza białkami, w jednej misce. Bez wyklejania, bez wygniatania blachy, prosty i szybki. Największą jego wadą jest to, że tak długo się piecze i nie możemy zjeść go od razu :). Jeśli nie macie małej blaszki – podwójcie ilość dodawanych składników.

Ps. łyżeczka na zdjęciu jest oblizana bo już nie mogliśmy się powstrzymać.

Składniki na około małą blaszkę- 22 cm:

  1. 500g twarogu sernikowego- my użyliśmy presidenta
  2. 100g masła
  3. 1/2 szklanki cukru/cukru pudru
  4. 3 duże jaja/ 4 średnie- osobno żółtka i białka
  5. bardzo czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  6. łyżeczka proszku do pieczenia
  7. cukier waniliowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło ucieramy w misce z cukrem.
  2. Do utartej masy maślanej dodajemy żółtka, cukier waniliowy, twaróg i skrobię oraz proszek do pieczenia i ponownie mieszamy aż masa będzie jednolita.
  3. Ubijamy na sztywną pianę białka, piana, co podkreślamy przy każdym przepisie, musi być tak sztywna, żebyście nie bali się obrócić nad swoją głową naczynia, w którym jest ubijana. Póki nie osiągniecie takiego rezultatu- mieszajcie.
  4. Wyjmujemy łyżką ubite białka na wierzch masy twarogowej i bardzo delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
  5. Smarujemy brzegi blachy masłem a dno wykładamy papierem i wlewamy ciasto. Piec 55-60 minut w temperaturze 175-180°C.
  6. Gotowe! My dodatkowo z czekolady i odrobiny śmietany zrobiliśmy polewę.

Koszt wykonania:
10 zł <- z jednego wiaderka twarogu wychodzą aż 2 mniejsze ciasta, cena będzie nawet trochę niższa, zakładając że mamy w domu chociaż jajka.

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 spory kawałek (1/3 ciasta) zawiera 736kcal, w tym: 25.5g białka, 41g tłuszczów, 65.4g węglowodanów, 2g błonnika

Czas przygotowania:
10 minut i 55 na pieczenie

Udostępnij:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.