Serowe pierożki z ciasta francuskiego

Serowe pierożki z ciasta francuskiego

Pierożki z ciasta francuskiego są o tyle fajne, że możecie je nadziać dosłownie wszystkim co lubicie 🙂 Możecie robić je na słodko, słono, z mięsem lub z samymi warzywami- macie pełną dowolność. My sami robimy je w wielu odsłonach, dzisiaj podsuwamy wam pomysł na wersję serową 🙂

Składniki na 12 pierożków:

  1. 1 opakowanie ciasta francuskiego
  2. 6 pomidorków koktajlowych
  3. 100g mozzarelli w kulce
  4. 50g niebieskiego sera pleśniowego
  5. 1 jajko (opcjonalnie do posmarowania)
  6. łyżeczka czosnku granulowanego

Sposób wykonania:

  1. Rozkładamy ciasto na blaszce, tniemy na 12 kwadratów (zdjęcie niżej)
  2. Następnie kroimy składniki: pomidorki koktajlowe na pół, sery w kostkę
  3. Układamy składniki po równo na wszystkie pierożki, następnie posypujemy czosnkiem granulowanym
  4. Lepimy pierożki w „poduszeczki” tak jak na zdjęciu niżej 🙂 Po prostu składamy do środka każdy róg i zalepiamy 🙂
  5. Roztrzepujemy jedno jajko w misce i smarujemy, aby pierożki się zarumieniły po upieczeniu
  6. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach i gotowe! 🙂

Koszt wykonania:
Około 10-12 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden pierożek  zawiera 130 kcal, w tym: 4,3g białka,8,1g tłuszczów, 9,8g węglowodanów, 0,1g błonnika

Czas przygotowania:
Około 30 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.