Słodkie łódeczki

Słodkie łódeczki

Z naszych informacji wynika, że najbardziej lubicie przepisy, które można zrobić na imprezę. Oto jeden z nich. Słodkie łódeczki nie są sczepione przed pieczeniem, dzięki czemu będą się idealnie odczepiały tak, że każdy urwie sobie po kilka. Spróbujcie sami!

Składniki :

  1. 200 g mąki pszennej tortowej
  2. 100 g masła
  3. 85 g cukru
  4. Żółtko
  5. 3 łyżki zimnej wody
  6. 3 różne dżemy (po około 5 łyżeczek)

Sposób wykonania:

  1. Mąkę, cukier, żółtko i schłodzone masło oraz wodę ucieramy mikserem na jednolitą masę.
  2. Gotowe ciasto formujemy w wałek, owijamy folią i wsadzamy do lodówki/zamrażalnika na około 15 minut.
  3. Schłodzone ciasto wałkujemy na dość cienko (około 0.3 cm). Wycinamy małe kółka, najlepiej przy użyciu kieliszka do szampana.
  4. Na środek każdego placka nakładamy pół łyżeczki dżemu i składamy na pół zagniatając że sobą rogi. Powinna powstać „czapka pirata”, zdjęcie połowy poniżej
  5. Układamy od zewnątrz blaszki, nie sklejamy ze sobą. Każdy kolor powinien być w osobnym kręgu.
  6. Piec 20 minut w 180°C.

Koszt wykonania:
Około 5-7 złotych

Kaloryczność i wartości odżywcze:

Czas przygotowania:
20-30 minut

Słodkie łódeczki
Słodkie łódeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.