Z naszych informacji wynika, że najbardziej lubicie przepisy, które można zrobić na imprezę. Oto jeden z nich. Słodkie łódeczki nie są sczepione przed pieczeniem, dzięki czemu będą się idealnie odczepiały tak, że każdy urwie sobie po kilka. Spróbujcie sami!
Składniki :
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 85 g cukru
- Żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 różne dżemy (po około 5 łyżeczek)
Sposób wykonania:
- Mąkę, cukier, żółtko i schłodzone masło oraz wodę ucieramy mikserem na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto formujemy w wałek, owijamy folią i wsadzamy do lodówki/zamrażalnika na około 15 minut.
- Schłodzone ciasto wałkujemy na dość cienko (około 0.3 cm). Wycinamy małe kółka, najlepiej przy użyciu kieliszka do szampana.
- Na środek każdego placka nakładamy pół łyżeczki dżemu i składamy na pół zagniatając że sobą rogi. Powinna powstać „czapka pirata”, zdjęcie połowy poniżej
- Układamy od zewnątrz blaszki, nie sklejamy ze sobą. Każdy kolor powinien być w osobnym kręgu.
- Piec 20 minut w 180°C.
Koszt wykonania:
Około 5-7 złotych
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Czas przygotowania:
20-30 minut

