Sos serowy do nachosów

Sos serowy do nachosów

Przyznaję bez bicia, że sos serowy do nachosów probowałam robić jakieś 4-5 razy, zanim wyszedł taki, jaki chciałam. Marzył mi się taki jak z kina i muszę przyznać, że smak jest podobny, a może nawet lepszy bo nie czuć tej „sztuczności”. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Składniki:

  1. 150g sera cheddar (dość ciężko jest go znaleźć, nie w każdym sklepie jest, ale my znaleźliśmy w lidlu, całkiem niedrogi 🙂 )
  2. 1 łyżkę masła
  3. 3/4 szklanki mleka
  4. 1 łyżka mąki
  5. pół łyżeczki czosnku granulowanego, papryki ostrej i papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

  1. Masło topimy, dodajemy mleko i podgrzewamy, aż będzie ciepłe, ale nie wrzące.
  2. Dodajemy starty bądź porwany na mniejsze kawałki ser jeśli jest w plastrach, mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję
  3. Do filiżanki wsypujemy łyżkę mąki, dodajemy odrobinę wody i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek
  4. Wlewamy mąkę z wodą do sosu, mieszamy. Dodajemy przyprawy i gotowe :)! Smacznego!

Koszt wykonania:
5-7 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Cały sos  zawiera 813kcal, w tym: 47,4g białka, 63g tłuszczów, 11,9g węglowodanów, 0,6g błonnika

Czas przygotowania:
10 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.