spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Czas na absolutny klasyk i chyba jedno z pierwszych dań, jakie gotowaliśmy – spaghetti bolognese! Pyszne i łatwe w przygotowaniu, zrobicie je w pół godziny za pomocą 4 kroków. Zaczynamy! 🙂

Składniki na 4 porcje:

  1. 400g makaronu spaghetti
  2. 500g mięsa mielonego (może być wieprzowe lub wołowe)
  3. 500ml passaty pomidorowej
  4. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  5. 1 cebula czerwona
  6. 3 ząbki czosnku
  7. 1 marchewka
  8. przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz
  9. opcjonalnie ser do posypania

Sposób wykonania:

  1. Siekamy cebulkę w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, sól i pieprz do smaku. Rozdzielajcie mięso szpatułką tak, aby nie powstały duże mięsne grudki. Podsmażajcie ok 6 min.
  2. Kroimy w kostkę marchew, dorzucamy na patelnię, razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Podsmażamy ok. 2 minuty.
  3. Następnie dorzucamy passatę oraz koncentrat, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Na koniec dodajemy bazylię i oregano (ok. pół łyżeczki)
  4. Gotujemy w między czasie makaron, następnie układamy go na talerzach, polewamy sosem i gotowe. Możecie posypać danie serem. Smacznego! 🙂

Koszt wykonania:
Około 15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera 653 kcal, w tym: 41,1g białka, 20,2g tłuszczów, 75,6g węglowodanów, 3,7g błonnika.

Czas przygotowania:
30 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.