Czas na absolutny klasyk i chyba jedno z pierwszych dań, jakie gotowaliśmy – spaghetti bolognese! Pyszne i łatwe w przygotowaniu, zrobicie je w pół godziny za pomocą 4 kroków. Zaczynamy! 🙂
Składniki na 4 porcje:
- 400g makaronu spaghetti
- 500g mięsa mielonego (może być wieprzowe lub wołowe)
- 500ml passaty pomidorowej
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz
- opcjonalnie ser do posypania
Sposób wykonania:
- Siekamy cebulkę w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, sól i pieprz do smaku. Rozdzielajcie mięso szpatułką tak, aby nie powstały duże mięsne grudki. Podsmażajcie ok 6 min.
- Kroimy w kostkę marchew, dorzucamy na patelnię, razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Podsmażamy ok. 2 minuty.
- Następnie dorzucamy passatę oraz koncentrat, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Na koniec dodajemy bazylię i oregano (ok. pół łyżeczki)
- Gotujemy w między czasie makaron, następnie układamy go na talerzach, polewamy sosem i gotowe. Możecie posypać danie serem. Smacznego! 🙂
Koszt wykonania:
Około 15 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera 653 kcal, w tym: 41,1g białka, 20,2g tłuszczów, 75,6g węglowodanów, 3,7g błonnika.
Czas przygotowania:
30 minut