spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Szybko, smacznie i tanio – przepis na spaghetti carbonara!  Zapraszamy do spróbowania kolejnego włoskiego przysmaku, który nam również przypadł do gustu. 🙂

Składniki na około 4 porcje:

  1. Pół paczki makaronu spaghetti
  2. 4 jajka
  3. 4 łyżki mleka
  4. jedno opakowanie boczku wędzonego w kawałku
  5. Ser tarty do posypania
  6. Sól, pieprz
  7. 4 listki bazylii do dekoracji  (opcjonalnie)

Sposób wykonania spaghetti carbonara:

1.Kroimy boczek w paski, jednocześnie możemy zacząć gotować makaron.

Spaghetti carbonara

2. Do miski wlewamy  4 łyżki mleka, dodajemy 4 całe jajka, szczyptę soli i pieprzu, całość roztrzepujemy widelcem.

Spaghetti carbonara

3. Smażymy boczek około 5-7 minut.

Spaghetti carbonara

4. Dodajemy do usmażonego boczku ugotowany makaron oraz zawartość miski. Mieszamy około 30 sekund, do momentu aż jajka trochę się zetną.

Spaghetti carbonara

5.  Ser trzemy na tarce i wsypujemy do miseczki.

Spaghetti carbonara

6. Nakładamy makaron wraz z sosem na talerz, posypujemy serem, przyozdabiamy listkami bazylii i gotowe! Smacznego 🙂

Spaghetti carbonara

Koszt wykonania:
Około 10-15 złotych.

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera 451 kalorii, w tym: 24,4g białka, 18,7g tłuszczu, 44,1g węglowodanów.

Czas przygotowania:
15-20 minut.


1 thought on “Spaghetti carbonara”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.