Studencka fasolka po bretońsku

Studencka fasolka po bretońsku

Sesja nadchodzi? Słoiki z domu się skończyły? Już nie macie co jeść, a czasu coraz mniej? Fasolka po bretońsku to idealny przepis na taką sytuację. Pożywny, w naszej wersji szybki i, co najlepsze, ma właściwości takie, że jak zaczniecie trawić to już nikt nie przysiądzie się do Was w bibliotece ;). Jest to najszybsza wersja przepisu na to danie, oczywiście, da się zrobić ją inaczej jednak tematyką bloga miało być jedzenie studenckie. Czy jest coś bardziej studenckiego niż danie w 15 minut?

Składniki na 4 porcje:

  1. 2 puszki fasoli czerwonej
  2. kiełbasa (zależnie od tego jak bardzo lubimy mięsko od dwóch do czterech odcinków kiełbasy)
  3. słoik koncentratu pomidorowego
  4. łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na patelni aż cały tłuszczyk się wytopi. Powinna być dużo bardziej chrupka niż początkowo.
  2. Zalewamy w garnku kiełbasę fasolką z puszki, wlewamy również zalewę.
  3. Dodajemy koncentrat i zioła prowansalskie. Ważne jest, żeby nie słodzić naszej potrawy bez posmakowania – najczęściej sama kiełbasa jest już wystarczająco słona.
  4. Gotujemy jeszcze kilka minut. Gotowe!

Koszt wykonania:
10zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja z maksymalną ilością kiełbasy  zawiera 780kcal, w tym: 66.3g białka, 21.9g tłuszczów, 68g węglowodanów, 4g błonnika

Czas przygotowania:
15 minut


1 thought on “Studencka fasolka po bretońsku”

  1. W trakcie poszukiwania w sieci potrzebnych informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na opisywany temat, ale z przykrością stwierdzam, że tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Chciałbym wyrazić uznanie za Twój trud. Niewątpliwie będę polecał to miejsce i regularnie odwiedzał aby przejrzeć nowe posty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.