Świąteczne babeczki

Świąteczne babeczki

Święta już za nami ale te smaki nigdy nie są nie na czasie. Czemu nie zjeść świątecznych babeczek i w środku lata? W najgorszym przypadku zapraszamy do spróbowania za rok 🙂


Składniki na około 12 babeczek:
1. 150g miodu
2. 100g cukru
3. 70g masła
4. 3 łyżki mleka
5. 3 łyżeczki cynamonu
6. łyżka kakao
7. 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
8. 2 jajka
9. 250g mąki
10. 100g posiekanych migdałów
11. konfitura/dżem o wybranym smaku jako nadzienie, polecamy jagodową
12. cukier puder do lukru

Sposób przygotowania:
1. Masło, cukier, miód i mleko wrzucamy do garnuszka i topimy razem.
2. Mąkę, migdały, kakao, cynamon i jaja oraz proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce.
3. Mieszamy obie masy razem do uzyskania jednolitej masy.
4. Nakładamy łyżką do połowy foremki masę po czym dodajemy łyżeczkę dżemu i nakładamy jeszcze łyżkę masy, tak, aby zakryć nadzienie.
5. Piec 20-25 minut w 180°C.
6. Cukier puder wsypać do kubka i dodać do niego około łyżki cytryny lub wody. Ucierać aż masa stanie się jednolita dodając w razie potrzeby więcej wody.
7. Przyozdobić wylewając lukier na szczyt babeczki. Gotowe!

Koszt wykonania:
około 15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 babeczka zawiera 232kcal, w tym: 4.5g białka, 4.6g tłuszczu, 44.3g węglowodanów, 2g błonnika

Czas przygotowania:
30 minut.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.