Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka to kolejne danie na naszym blogu, które jest szybkie i bardzo proste do zrobienia. Nie będę znowu pisać, że możecie je przygotować na wizytę niezapowiedzianych gości, to oczywiste i wiadome. Do dzieła!

Składniki na 2x 22cm tortownicę:

  1. 2 szklanki mąki pszennej
  2. 5 łyżek cukru
  3. 2 łyżeczki cukru waniliowego
  4. 250g masła w temperaturze lodówkowej
  5. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 1 jajko
  7. kilogram jabłek, ewentualnie trochę więcej

Sposób wykonania na połowę powstałego ciasta:

  1. Wszystkie składniki poza jabłkami mieszamy razem.
  2. Ciasto formujemy w kulę i owijamy folią, a następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Od kuli odrywamy połowę, połowę z niej wykładamy nią spód tortownicy po uprzednim wyłożeniu papierem do pieczenia.
  4. Na powstały spód wykładamy nasze rozgotowane do papki jabłka, najlepiej jeśli będą mocno odparowane- taka szarlotka się nie rozpadnie.
  5. Z pozostałego ciasta (połowy połowy) odrywamy płatki i układamy na górze tak aby pokryć całe ciasto.
  6. Piec godzinę w temperaturze 180°C na programie dół przez pierwsze 40 minut później góra-dół.
  7. Gotowe!

Koszt wykonania:
Około 15zł.

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden kawałek czyli 1/4 jednej szarlotki to 458kcal: 5.5g białka, 27.4g tłuszczu, 48.8g węglowodanów i 3.3g błonnika

Czas przygotowania:
Czas przygotowania to około 15-20 minut, jeśli dodać do tego prażenie jabłek czyli około 30 minut i czas pieczenia, wyjdzie około 2 godziny.

 

Szarlotka


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.