Szarlotka to kolejne danie na naszym blogu, które jest szybkie i bardzo proste do zrobienia. Nie będę znowu pisać, że możecie je przygotować na wizytę niezapowiedzianych gości, to oczywiste i wiadome. Do dzieła!
Składniki na 2x 22cm tortownicę:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250g masła w temperaturze lodówkowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- kilogram jabłek, ewentualnie trochę więcej
Sposób wykonania na połowę powstałego ciasta:
- Wszystkie składniki poza jabłkami mieszamy razem.
- Ciasto formujemy w kulę i owijamy folią, a następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Od kuli odrywamy połowę, połowę z niej wykładamy nią spód tortownicy po uprzednim wyłożeniu papierem do pieczenia.
- Na powstały spód wykładamy nasze rozgotowane do papki jabłka, najlepiej jeśli będą mocno odparowane- taka szarlotka się nie rozpadnie.
- Z pozostałego ciasta (połowy połowy) odrywamy płatki i układamy na górze tak aby pokryć całe ciasto.
- Piec godzinę w temperaturze 180°C na programie dół przez pierwsze 40 minut później góra-dół.
- Gotowe!
Koszt wykonania:
Około 15zł.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden kawałek czyli 1/4 jednej szarlotki to 458kcal: 5.5g białka, 27.4g tłuszczu, 48.8g węglowodanów i 3.3g błonnika
Czas przygotowania:
Czas przygotowania to około 15-20 minut, jeśli dodać do tego prażenie jabłek czyli około 30 minut i czas pieczenia, wyjdzie około 2 godziny.