Tarta bananowa z ciasta francuskiego

Tarta bananowa z ciasta francuskiego

Moim jednym z ulubionych smaków z dzieciństwa jest grillowany banan. Postanowiłam odtworzyć ten smak, tym razem w cieście. Z połączenia naszego przepisu na odwracaną tartę jabłkową z przepisem Jamiego Olivera na tartę tatin wyszło to pyszne ciasto. Przez użycie ciasta francuskiego jego wykonanie jest banalnie proste, a smak idealny. Podawajcie na ciepło z gałką lodów waniliowych – pycha!

Składniki na 1 tartę, którą dzielimy na 8 kawałków:
1. 3/4 opakowanie ciasta francuskiego (my zużyliśmy tyle na naszą formę do tarty, zależnie od tego, w czym ją zrobicie możecie zużyć inną ilość, ale na pewno nie więcej niż jedno opakowanie :))
2. 4 banany
3. 140g cukru
4. 50g masła
5. 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Do naczynia na tartę wsypujemy cukier równo na całym naczyniu, posypujemy cynamonem, kroimy masło w małe kosteczki i układamy na cukrze.
2. Obieramy banany ze skóry, przekrajamy wzdłuż na pół i układamy do naczynia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
3. Po 10 minutach wyciągamy naczynie z piekarnika, odstawiamy na chwilkę aby przestygło, następnie rozwijamy ciasto i przykrywamy dokładnie banany. Część ciasta, która wystaje poza naczynie obcinamy nożem. Brzegi dociskamy łyżką stołową, aby ciasto z każdej strony dotykało dna.
4. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 25 minut
5. Wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy na chwilę, aby naczynie ostygło. Następnie nożem odczepiamy brzegi ciasta, aby nie przyczepiło się do naczynia.
6. Przykrywamy naczynie talerzem, chwytamy całość szmatką i energicznym ruchem obracamy o 180 stopni tak, aby ciasto znalazło się na talerzu. To chyba jedyny trudny moment przygotowania, najważniejsze jest, aby zrobić to zdecydowanym ruchem 🙂 I gotowe! 🙂 Smacznego

Koszt wykonania:
10 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 kawałek  zawiera 297kcal, w tym: 2,3g białka, 13,3g tłuszczów, 42,2g węglowodanów, 1g błonnika

Czas przygotowania:
około 40 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.