Tarta cytrynowa z bezą

Po skończeniu sesji trzeba świętować. Ta już dawno się skończyła, my jednak dalej świętujemy. Czy da się lepiej celebrować niż czymś pysznym? Niestety, ten przepis wymaga trochę pracy ale jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Ciasto dzielimy na 8 kawałków, które są ekstra kaloryczne. Uwaga, nie przeraźcie się ilością kroków, nie jest to ciężkie ciasto a zachwyci każdego.

Przepis inspirowany jest tym, prezentującym nieco innym wykonaniem tego samego ciasta. Będzie potrzebna forma do tarty.

Składniki na ciasto:

  1. 100g masła
  2. 200g mąki tortowej
  3. 85g cukru pudru
  4. 1 żółtko
  5. 2 łyżki zimnej wody
  6. Groch surowy(do obciążenia ciasta)

Składniki na lemon curd – nadzienie cytrynowe:

  1. 120ml soku z cytryny
  2. 60ml soku z pomarańczy
  3. 120ml wody
  4. 70g cukru
  5. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  6. 3 żółtka
  7. 1 jajko
  8. 100g masła

Składniki na bezę:

  1. 3 białka
  2. 110g cukru
  3. 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy ciasto na tartę: masło trochę rozdrabniamy, wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem. Powinno zbijać się w mokre grudki i mieć jeden kolor, bez widocznych grudek masła.
  2. Ciasto na tartę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę, pozwoli nam to bez problemu je rozwałkowywać.
  3. Pod koniec tego czasu zaczynamy przygotowywać składniki na lemon curd. Wyjmujemy 4 pojemniki. Jeden na sok z cytryny, pomarańczy i wodę. Drugi na cukier z mąką ziemniaczaną. Trzeci na żółtka i jajko. Czwarty na masło, powinno być trochę rozdrobnione.
  4. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na papier do pieczenia. Rozwałkowujemy wałkiem nasmarowanym olejem, dzięki temu nie będzie się do niego lepić. Powinno mieć nieco większą średnicę niż forma do tarty, nie musi mieć jednak jej kształtu.
  5. Obracamy do góry nogami papier i delikatnie odczepiamy ciasto. Bez wylepiania, wykładamy nim nasmarowaną grubo olejem formę. Nakłuwamy gęsto widelcem.
  6. Na cieście wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy nań groch. Tak pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut, potem zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze pięć minut.
  7. Przygotowujemy lemon curd: soki z cytrusów i wodę grzejemy, aż będą gorące.
  8. Dodajemy wymieszane razem cukier i skrobię ziemniaczaną i mieszamy aż zgęstnieje. Uwaga, zgęstnieje nagle i bardzo szybko. To nie jest nic nadzwyczajnego, zrobi to nierównomiernie i dynamicznie.
  9. Kiedy masa będzie już podobnie gęsta w całości zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło, aż się roztopi, spowoduje to że masa będzie mętna, dodajemy wtedy jajo i żółtka.
  10. Wylewamy masę na spód tarty. Odkładamy na chwilę.
  11. Przygotowujemy bezę: 3 białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozmiesza do końca. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i delikatnie, krótko mieszamy.
  12. Wykładamy bezę na nasze lemon curd. Pieczemy jeszcze 35 minut, ważne jest, żebyśmy pamiętali, że beza urośnie, lepiej ustawić ją dużo niżej niż zwykle byśmy to ustawili. Temperatura pieczenia to 180°C.
  13. Po skończeniu pieczenia warto odstawić nasz wypiek na minimum godzinę – stężeje nasz lemon curd i nie będzie płynąć jak zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Najlepsza będzie kolejnego dnia! Smacznego!

Koszt wykonania:
10 złotych – za tak piękne ciasto na przyjazd gości to bardzo mało, w kawiarni za jeden kawałek tyle załacicie, a nie dostaniecie gwarancji, którą my wam dajemy: idealnego smaku.

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1/8 ciasta (idealny kawałek)  zawiera 488kcal, w tym: 7.4g białka, 24.4g tłuszczów, 60g węglowodanów, 0.6g błonnika

Czas przygotowania:
2 godziny 🙁



Udostępnij:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.