W sam raz na lato, pyszna tarta z borówkami! Oczywiście, nie muszą to być borówki – możecie dać owoce jakie chcecie. Nie jest zbyt pracochłonna, wymaga trochę czasu, ze względu na pieczenie spodu a później chłodzenie w lodówce, ale uwierzcie – warto!
Składniki na ciasto:
- 125g masła pokrojonego w drobną kostkę
- 40 ml wody
- 1 żółtko
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 400g borówek amerykańskich
- 250g serka mascarpone
- 150g śmietany 36%
- tabliczka białej czekolady
Sposób wykonania ciasta:
- W misce wyrabiamy masło, mąkę, żółtko, wodę, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli, aż powstanie jednolite ciasto. Możecie pomóc sobie mikserem.
- Następnie formujemy ciasto w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy pół godziny w lodówce.
- Wyciągamy ciasto, na papierze do pieczenia rozwałkowujemy je tak, aby ciasto po odklejeniu pokryło tartownicę.
- Ostrożnie przekładamy ciasto do tartownicy (papierem do góry będzie najwygodniej, wtedy delikatnie odklejamy, dociskamy brzegi, to co jest nierówne i wystaje można odciąć drugą końcówką noża)
- Ułożone ciasto nakłuwamy widelcem mniej więcej na całości, nakładamy papier do pieczenia i wsypujemy groch, aby obciążyć ciasto, żeby w trakcie pieczenia się nie wybrzuszyło.
- Pieczemy 15 minut w 190 stopniach z obciążeniem, później kolejne 15 minut bez obciążenia i odstawiamy, aby trochę wystygło.
Sposób wykonania kremu:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Następnie odstawiamy na 10-15 min aby ostygła, mieszając co jakiś czas.
- Śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Czekoladę mieszamy delikatnie z mascarpone, następnie dodajemy także śmietanę.
- Na ciasto wykładamy część borówek (ok. 1/4), przykrywamy je kremem. Dekorujemy pozostałymi borówkami górę, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. I gotowe! Smacznego 🙂
Koszt wykonania:
Około 15 złotych
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Całość podzielimy na około 8 kawałków, jeden zawiera 482kcal, w tym: 7,5g białka, 33,5g tłuszczów, 27,5g węglowodanów, 0,8g błonnika
Czas przygotowania:
ok. 4 godziny (3 godziny z tego to chłodzenie, spokojnie :))
Szukacie innych pomysłów na tartę na słodko? Polecamy naszą pyszną odwracaną tartę jabłkową!