Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

W sam raz na lato, pyszna tarta z borówkami! Oczywiście, nie muszą to być borówki – możecie dać owoce jakie chcecie. Nie jest zbyt pracochłonna, wymaga trochę czasu, ze względu na pieczenie spodu a później chłodzenie w lodówce, ale uwierzcie – warto!

Składniki na ciasto:

  1. 125g masła pokrojonego w drobną kostkę
  2. 40 ml wody
  3. 1 żółtko
  4. 250g mąki pszennej
  5. 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  6. szczypta soli

Składniki na krem:

  1. 400g borówek amerykańskich
  2. 250g serka mascarpone
  3. 150g śmietany 36%
  4. tabliczka białej czekolady

Sposób wykonania ciasta:

  1. W misce wyrabiamy masło, mąkę, żółtko, wodę, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli, aż powstanie jednolite ciasto. Możecie pomóc sobie mikserem.
  2. Następnie formujemy ciasto w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy pół godziny w lodówce.
  3. Wyciągamy ciasto, na papierze do pieczenia rozwałkowujemy je tak, aby ciasto po odklejeniu pokryło tartownicę.
  4. Ostrożnie przekładamy ciasto do tartownicy (papierem do góry będzie najwygodniej, wtedy delikatnie odklejamy, dociskamy brzegi, to co jest nierówne i wystaje można odciąć drugą końcówką noża)
  5. Ułożone ciasto nakłuwamy widelcem mniej więcej na całości, nakładamy papier do pieczenia i wsypujemy groch, aby obciążyć ciasto, żeby w trakcie pieczenia się nie wybrzuszyło.
  6. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach z obciążeniem, później kolejne 15 minut bez obciążenia i odstawiamy, aby trochę wystygło.

Sposób wykonania kremu:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Następnie odstawiamy na 10-15 min aby ostygła, mieszając co jakiś czas.
  2. Śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Czekoladę mieszamy delikatnie z mascarpone, następnie dodajemy także śmietanę.
  3. Na ciasto wykładamy część borówek (ok. 1/4), przykrywamy je kremem. Dekorujemy pozostałymi borówkami górę, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. I gotowe! Smacznego 🙂

Koszt wykonania:
Około 15 złotych

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Całość podzielimy na około 8 kawałków, jeden zawiera 482kcal, w tym: 7,5g białka, 33,5g tłuszczów, 27,5g węglowodanów, 0,8g błonnika

Czas przygotowania:
ok. 4 godziny (3 godziny z tego to chłodzenie, spokojnie :))

Szukacie innych pomysłów na tartę na słodko? Polecamy naszą pyszną odwracaną tartę jabłkową!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.