tarta z kurczakiem

Tarta z kurczakiem

Od czasów tarty brokułowej nie było u nas żadnej propozycji na wytrwaną tartę, pojawiały się tylko te na słodko. Taka forma obiadu bardzo nam odpowiada, ponieważ tarta z kurczakiem to zawsze coś innego niż ziemniaki czy makaron, które jemy dość często. Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki na ciasto:

  1. 125g masła pokrojonego w drobną kostkę
  2. 250g mąki pszennej
  3. 1 jajko
  4. szczypta soli
  5. Groch do obciążenia w trakcie pieczenia

Składniki na farsz:

  1. 400g piersi z kurczaka
  2. 1 mała papryka lub pół dużej
  3. 2 jajka
  4. 100g kukurydzy z puszki
  5. 100g sera tartego (najlepiej mozzarella)
  6. 250ml śmietany 18%
  7. Przyprawy: do kurczaka (łyżka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, sól, pieprz ziołowy) do farszu (szczypta gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz, papryka słodka)

Sposób wykonania ciasta:

  1. W misce wyrabiamy masło, mąkę, jajko i szczyptę soli, aż powstanie jednolite ciasto. Możecie pomóc sobie mikserem.
  2. Następnie formujemy ciasto w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy pół godziny w lodówce.
  3. Wyciągamy ciasto, na papierze do pieczenia rozwałkowujemy je tak, aby ciasto po odklejeniu pokryło tartownicę.
  4. Ostrożnie przekładamy ciasto do tartownicy (papierem do góry będzie najwygodniej, wtedy delikatnie odklejamy, dociskamy brzegi, to co jest nierówne i wystaje można odciąć drugą końcówką noża)
  5. Ułożone ciasto nakłuwamy widelcem mniej więcej na całości, nakładamy papier do pieczenia i wsypujemy groch, aby obciążyć ciasto, żeby w trakcie pieczenia się nie wybrzuszyło.
  6. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach i odstawiamy, aby trochę wystygło.

Sposób wykonania farszu:

  1. Kurczaka marynujemy w przyprawach, kroimy w paseczki, podsmażamy na patelni.
  2. Jajka, śmietanę i przyprawy mieszamy dokładnie łyżką.
  3. Na ciasto wykładamy kurczaka, kukurydzę, pokrojoną w paski paprykę.
  4. Zalewamy przygotowaną mieszanką ze śmietany.
  5. Na górze posypujemy serem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. I gotowe! Podawajcie jak odrobinę przestygnie.

Koszt wykonania:
Około 15-18 złotych

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Całość podzielimy na około 8 kawałków, jeden zawiera 445kcal, w tym: 22,3g białka, 27,3g tłuszczów, 27,5g węglowodanów, 0,8g błonnika

Czas przygotowania:
1,5-2 godziny


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.