Pyszny i delikatny tort truskawkowy bez pieczenia to idealny deser do herbatki czy kawki. Jest puszysty i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Wypróbujcie sami!
Składniki na tort truskawkowy bez pieczenia:
- 400g truskawek
- 125g malin
- ok. 10 biszkoptów okrągłych
- 500g waniliowego serka homogenizowanego
- 1,5 opakowania galaretki truskawkowej
- 300ml gorącej wody
Sposób wykonania:
- Wykładamy okrągłą tortownicę papierem, na spodzie układamy biszkopty. Część z nich możecie połamać na mniejsze części i ułożyć w przerwach.
- Ok. 3/4 wszystkich truskawek czyścimy i kroimy na połówki. Resztę odkładamy na później do dekoracji góry.
- 300 ml gorącej wody wlewamy do miski, rozpuszczamy galaretkę, dokładnie mieszamy. Następnie odkładamy do lodówki lub zamrażarki, aby ostygła. Nie musi być zimna, wystarczy, że będzie letnia.
- Wyciągamy ostudzoną, ale nadal płynną galaretkę i przelewamy ją do większej miski. Dodajemy do tego serek homogenizowany i delikatnie miksujemy, aż powstanie jednolita konsystencja.
- Zalewamy masą ciasto, chowamy je do lodówki lub do zamrażarki jeśli chcecie, aby szybciej było gotowe. Gdy ciasto całkiem zastygnie możecie je wyjąć i udekorować truskawkami pokrojonymi w plasterki i malinami. Smacznego!
Koszt wykonania:
Około 15 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Tort dzielimy na 8 kawałków, jeden zawiera 162 kcal, w tym: 6,1g białka, 4,8g tłuszczów, 24,5g węglowodanów, 2,1g błonnika.
Czas przygotowania:
30 minut + godzina chłodzenia w lodówce
Szukacie innych przepisów z użyciem truskawek? Polecamy nasz przepis na babeczki truskawkowe!