tort truskawkowy bez pieczenia

Tort truskawkowy bez pieczenia

Pyszny i delikatny tort truskawkowy bez pieczenia to idealny deser do herbatki czy kawki. Jest puszysty i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Wypróbujcie sami!

Składniki na tort truskawkowy bez pieczenia:

  1. 400g truskawek
  2. 125g malin
  3. ok. 10 biszkoptów okrągłych
  4. 500g waniliowego serka homogenizowanego
  5. 1,5 opakowania galaretki truskawkowej
  6. 300ml gorącej wody

Sposób wykonania:

  1. Wykładamy okrągłą tortownicę papierem, na spodzie układamy biszkopty. Część z nich możecie połamać na mniejsze części i ułożyć w przerwach.
  2. Ok. 3/4 wszystkich truskawek czyścimy i kroimy na połówki. Resztę odkładamy na później do dekoracji góry.
  3. 300 ml gorącej wody wlewamy do miski, rozpuszczamy galaretkę, dokładnie mieszamy. Następnie odkładamy do lodówki lub zamrażarki, aby ostygła. Nie musi być zimna, wystarczy, że będzie letnia.
  4. Wyciągamy ostudzoną, ale nadal płynną galaretkę i przelewamy ją do większej miski. Dodajemy do tego serek homogenizowany i delikatnie miksujemy, aż powstanie jednolita konsystencja.
  5. Zalewamy masą ciasto, chowamy je do lodówki lub do zamrażarki jeśli chcecie, aby szybciej było gotowe. Gdy ciasto całkiem zastygnie możecie je wyjąć i udekorować truskawkami pokrojonymi w plasterki i malinami. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Tort dzielimy na 8 kawałków, jeden zawiera 162 kcal, w tym: 6,1g białka, 4,8g tłuszczów, 24,5g węglowodanów, 2,1g błonnika.

Czas przygotowania:
30 minut + godzina chłodzenia w lodówce

Szukacie innych przepisów z użyciem truskawek? Polecamy nasz przepis na babeczki truskawkowe!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.