Tost śniadaniowy

Tost śniadaniowy

Dobre śniadanie to podstawa całego dnia, naszego samopoczucia i energii do działania. Nasza propozycja do najlżejszych zdecydowanie nie należy, jednak uważamy, że jajko i chleb to idealne połączenie na początek rozpoczynającego się całodziennego wysiłku.

Składniki na 4 tosty w sam raz dla 2 osób:

  1. 8 kromek pieczywa tostowego
  2. 2 jajka
  3. opakowanie mozzarelli
  4. przyprawy takie jak: papryka łagodna, czosnek

Sposób wykonania:

  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i bełtamy do uzyskania jednolitej masy, bez widocznych osobno żółtek i białek.
  2. Z chleba tostowego obcinamy skórki i wałkujemy pozostałą część lub rozgniatamy ją ręką. Mozzarellę kroimy w plasterki.
  3. Po uzyskaniu cienkiego placka obtaczamy w jajku tak, żeby nie ciekło. Układamy na środku mozzarellę zostawiając jednak brzegi wolne i posypujemy przyprawami.
  4. Przykładamy drugą, też obtoczoną, kromkę chleba i ugniatamy palcami krawędzie aby się połączyły.
  5. Smażyć na natłuszczonej patelni aż się zezłocą.

Koszt wykonania:
Około 5 złotych, maksymalnie 10 za całość, zależnie od sklepu i aktualnych promocji 🙂

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden tost to 331 kcal, 24.8g białka, 15.6g tłuszczu, 22.1g węglowodanów i, niestety 200mg cholesterolu (to 2/3 dziennego spożycia)

Czas przygotowania:
5 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.