Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Trufle to chyba najdroższe grzyby, które możemy zjeść. Tym razem jednak chodzi nie o te z ziemi a tylko te czekoladowe- dostępne powszechnie w sklepach ale w naszym wykonaniu znacznie lepsze ;).

Składniki na 20 trufelek:
1. 100g gorzkiej czekolady
2. 100g mlecznej czekolady
3. 2 łyżki likieru/ dowolnego słodkiego alkoholu
4. 2 łyżki masła
5. 5 łyżek cukru pudru
6. garść migdałów (nie jest to konieczne chociaż bardziej niż wskazane)
7. kakao lub jeszcze garść migdałów do przyozdobienia

 

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie etapy wykonujemy na kąpieli wodnej- na garnuszek nakładamy miskę i gotujemy wodę pod spodem.
2. Rozpuszczamy obie czekolady posiekane na kawałki, po rozpuszczeniu dodajemy masło i też topimy.
3. Dodajemy cukier puder i posiekaną bardzo drobno garść migdałów oraz masło.
4. Mieszamy tak długo aż masa będzie jednolita, po uzyskaniu tego rezultatu zdejmujemy z kąpieli wodnej.
5. Formujemy małe kuleczki, powinno ich wyjść 20 i odstawiamy do ostudzenia na kilka minut.
6. Każdą kuleczkę obtaczamy w drobno posiekanych migdałach lub w kakao, chłodzimy przez 15 minut w lodówce. Gotowe!

Koszt wykonania:
10 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 kulka zawiera 94kcal, w tym: 1.3g białka, 6.1g tłuszczu, 8.4g węglowodanów i 0.4g błonnika. Zjedzenie 5 to będzie już niemałe osiągnięcie- przy dwóch poczujecie się bardzo słodko.

Czas przygotowania:
20 minut

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.