Tzatziki

Tzatziki

Chyba u nas pierwszy przepis kuchni greckiej, jednocześnie absolutny klasyk- tzatziki! Dip pasujący do bardzo wielu rzeczy – dań smażonych, z grilla, pieczonych, super sprawdza się także do opiekanych ziemniaków czy frytek.. Jednym słowem pyszny, pasujący do wszystkiego, a co najważniejsze – łatwy w przygotowaniu.

Składniki na miseczkę sosu:

  1. 1 opakowanie jogurtu greckiego 400g
  2. 3/4 lub cały ogórek świeży (zależnie od wielkości, ale można tak naprawdę dodać na oko)
  3. ząbek czosnku
  4. koperek (suszony lub świeży, my użyliśmy suszonego i wyszło równie dobrze jak ze świeżym :))
  5. sól, pieprz, czosnek granulowany

Sposób wykonania:

  1. Myjemy ogórka, trzemy go na tarce na grubych oczkach. Następnie rozkładamy już startego ogórka na ręczniku papierowym, posypujemy delikatnie solą, przykrywamy również papierem. Dzięki temu, odsączymy wodę z ogórka, a tzatziki nie będą wodniste tylko gęste 🙂
  2. Następnie do miski wlewamy jogurt grecki, dodajemy ogórka i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,mieszamy
  3. Dodajemy koperek, przyprawy (sól, pieprz czosnek granulowany do smaku :)) i gotowe! Najlepiej smakuje jak postoi z godzinkę w lodówce, albo nawet dzień, bo wtedy smaki bardziej się „przegryzą” 🙂 Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 8 zł

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Cała miska dipu to około 257kcal, 39,7g białka, 1,2g tłuszczu, 19,6g węglowodanów, 0,9g błonnika

Czas przygotowania:
Około 10 minut


3 thoughts on “Tzatziki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.