Chyba u nas pierwszy przepis kuchni greckiej, jednocześnie absolutny klasyk- tzatziki! Dip pasujący do bardzo wielu rzeczy – dań smażonych, z grilla, pieczonych, super sprawdza się także do opiekanych ziemniaków czy frytek.. Jednym słowem pyszny, pasujący do wszystkiego, a co najważniejsze – łatwy w przygotowaniu.
Składniki na miseczkę sosu:
- 1 opakowanie jogurtu greckiego 400g
- 3/4 lub cały ogórek świeży (zależnie od wielkości, ale można tak naprawdę dodać na oko)
- ząbek czosnku
- koperek (suszony lub świeży, my użyliśmy suszonego i wyszło równie dobrze jak ze świeżym :))
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Sposób wykonania:
- Myjemy ogórka, trzemy go na tarce na grubych oczkach. Następnie rozkładamy już startego ogórka na ręczniku papierowym, posypujemy delikatnie solą, przykrywamy również papierem. Dzięki temu, odsączymy wodę z ogórka, a tzatziki nie będą wodniste tylko gęste 🙂
- Następnie do miski wlewamy jogurt grecki, dodajemy ogórka i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,mieszamy
- Dodajemy koperek, przyprawy (sól, pieprz czosnek granulowany do smaku :)) i gotowe! Najlepiej smakuje jak postoi z godzinkę w lodówce, albo nawet dzień, bo wtedy smaki bardziej się „przegryzą” 🙂 Smacznego!
Koszt wykonania:
Około 8 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Cała miska dipu to około 257kcal, 39,7g białka, 1,2g tłuszczu, 19,6g węglowodanów, 0,9g błonnika
Czas przygotowania:
Około 10 minut
No nie wiem nie wiem, to wygląda na bezglutenowe :/ Suabo.
Nigdy nie wykluczyliśmy, że takie też będą się pojawiać 😉