Pyszne i delikatne waniliowe babeczki z wafelkami, które zasmakują jako deser całej rodzinie! Przepis jest bardzo prosty, zachęcamy was do wypróbowania!
Składniki na 8 babeczek:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego (lub pół łyżki aromatu waniliowego w płynie)
- 1 większy wafelek (może być prince polo, lub jakikolwiek inny)
- 1/6 szklanki oleju
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki mleka
Sposób wykonania:
- Do miski dodajemy wszystkie sypkie produkty (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy).
- Osobno w większym kubku mieszamy produkty płynne (olej, jogurt naturalny i mleko).
- Następnie delikatnie miksując łączymy wszystko w całość. Wafelek kroimy na mniejsze kawałki.
- Napełniamy foremki do babeczek do mniej więcej 4/5 wysokości, wtykamy kawałki wafelka do każdej z nich. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach i gotowe! Smacznego 🙂
Koszt wykonania:
Około 10 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna babeczka zawiera 135 kcal, w tym: 3,6g białka, 4,6g tłuszczów, 19,9g węglowodanów, 0,8g błonnika
Czas przygotowania:
30 minut